Παρασκευή 24 Ιουλίου 2015

H Τρόικα επιστρέφει στην Αθήνα, θρίλερ με το ΔΝΤ



Ανησυχία προκαλούν στην κυβέρνηση τα μηνύματα από την Ουάσινγκτον


Στον «αέρα» πότε ακριβώς θα επιστρέψει η νέα εκπρόσωπος του ταμείου για την Ελλάδα - Τυπική παράλειψη, υπερευαισθησία ή παρεξήγηση; - Ανοιχτό το ενδεχόμενο και για τρίτο δάνειο-γέφυρα με νέα προαπαιτούμενα

Η Τρόικα επιστρέφει και επισήμως σήμερα στην Αθήνα (τουλάχιστον το ευρωπαϊκό σκέλος της) αλλά, όπως όλα δείχνουν, οι δανειστές περιμένουν "με το δάκτυλο στην σκανδάλη" την επόμενη λάθος κίνηση από ελληνικής πλευράς, για να "πυροβολήσουν" την κυβέρνηση.
 
Και ενώ η ελληνική διαπραγματευτική ομάδα ετοιμάζεται να υποδεχθεί από το πρωί της Παρασκευής τους απεσταλμένους των δανειστών στην Αθήνα, μία «τυπική παράλειψη» της Αθήνας που δεν απέστειλε «ειδική πρόσκληση» στο ΔΝΤ ή, κατ’άλλους, η «υπερευαισθησία» ή μία «παρεξήγηση» από πλευράς της Ουάσιγκτον, λίγο έλειψε να τινάξει στον αέρα την επάνοδο του κλιμακίου του Ταμείου στη χώρα μας.
 
Και το δεδομένο αυτό όμως δείχνει πως μπορεί οι νόμοι με τα προαπαιτούμενα ψηφίζονται στη Βουλή, τίποτε δεν εγγυάται όμως ότι αυτά αρκούν ή πως οι δανειστές δεν θα βάζουν και άλλα εμπόδια. Και ενώ η Αθήνα επείγεται για συμφωνία και λεφτά πριν τις 20 Αυγούστου, οι δανειστές δεν δείχνουν μεγάλη διάθεση να προστρέξουν για άμεση χρηματοδότηση της χώρας μας, ώστε να καλυφθούν χρόνος και χρήματα που χάθηκαν τους τελευταίους μήνες.

Θρίλερ για την στάση του ΔΝΤ

Ανησυχητικά μηνύματα έρχονται από την Ουάσιγκτον και τον εκπρόσωπο του Διεθνούς Νομισματικού Ταμείου Τζέρι Ράις που, μόλις στο παρά ένα της άφιξης των ελεγκτών στην Αθήνα, δεν έδειχνε βέβαιος στις απαντήσεις του ότι θα προχωρήσουν οι διαδικασίες-εξπρές που είχαν συμφωνηθεί για ένα τρίτο πρόγραμμα και λεφτά πριν την 20η Αυγούστου. Το Ταμείο άρχισε τα «ήξεις-αφήξεις», αφήνοντας "στον αέρα" πότε καταφτάνει και ποιες συναντήσεις θα έχει η ομάδα του ΔΝΤ στην Αθήνα, πότε θα ολοκληρώσει τη δουλειά της, ή αν ακόμα ζητήθηκε επισήμως από το Ταμείο  (ή και αν θέλει το ίδιο) να εμπλακεί στο νέο πρόγραμμα για την Ελλάδα.



Στην καλύτερη περίπτωση, η εξήγηση που έδιναν στην Αθήνα για την αναβλητικότητα του Ταμείου ήταν ότι η ελληνική κυβέρνηση είχε στείλει κοινή επιστολή προς ΔΝΤ, Κομισιόν, ΕΚΤ και ESM για να αποστείλουν κλιμάκιά τους στη χώρα μας αλλά το ΔΝΤ ζήτησε να λάβει ξεχωριστό αίτημα. Είτε πρόκειται για απειρία των ελληνικών Αρχών, είτε επειδή στο ΔΝΤ θέλει να έχει «ειδική μεταχείριση», σήμερα αναμένεται ότι θα σταλεί και ξεχωρστά το αίτημα αυτό στο Ταμείο.

Καθυστέρηση=θάνατος

Ωστόσο και η εξέλιξη αυτή συνιστά νέα καθυστέρηση στην έναρξη των διαδικασιών. Στην κυβέρνηση, μόνον ευχάριστα δεν ακούνε την πρόταση Μοσκοβισί για νέο δάνειο-γέφυρα, σε περίπτωση που καθυστερήσει η συμφωνία για ένα τρίτο πρόγραμμα. «Δεν το θέλουμε, δεν μας συμφέρει, η ζημιά θα γίνεται μεγαλύτερη, ο χρόνος κυλά σε βάρος μας» έλεγαν κυβερνητικοί παράγοντες που παρακολουθούν στενά τις διαπραγματεύσεις. Θεωρούν ότι όσο παρατείνεται η αβεβαιότητα και δεν επιστρέφει η εμπιστοσύνη για παραμονή της Ελλάδας στο ευρώ, μεγαλώνει ο «λογαριασμός» των αναγκών για τις τράπεζες και των νέων μέτρων που θα επαναφέρουν την Οικονομία στη σταθερότητα. 

Και στην Ευρώπη όμως, εκτός από το ΔΝΤ, χώρες της ευρωζώνης ασκούν ακόμα πιέσεις προς την κυβέρνηση για να κατατεθεί και ένα νέο, τρίτο νομοσχέδιο με προαπαιτούμενα μέτρα μέσα στον Αύγουστο. Η κυβέρνηση και ο πρωθυπουργός θεωρούν πως δεν υπάρχει λόγος για πρόσθετα μέτρα, βασιζόμενοι στην απόφαση της τελευταίας Συνόδου Κορυφής, ενώ και ο αρμόδιος κοινοτικός επίτροπος κ. Πιερ Μοσκοβισί  έχει δηλώσει πως η Ελλάδα εκπλήρωσε τα προαπαιτούμενα. Ωστόσο αρμόδια  πηγή στην Αθήνα ανέφερε χθες πως «δεν έχουν όλα τα κράτη την ίδια καλοπροαίρετη διάθεση» και άφηνε έτσι ανοιχτό το ενδεχόμενο να ζητηθεί και τρίτο πακέτο με ένα νέο δάνειο-γέφυρα, αφήνοντας για το φθινόπωρο  το Μνημόνιο ΙΙΙ και τα λεφτά που θα το συνοδεύουν.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου