Τρίτη 29 Σεπτεμβρίου 2015

Φίλης: Δεν θα γίνουν μονομερείς ενέργειες στο θέμα των Θρησκευτικών



Συνάντηση για να αποφευχθεί το «σχίσμα» μεταξύ Εκκλησίας και Πολιτείας


«Ανακωχή» μετά τη συνάντηση του υπουργού Παιδείας με τον Αρχιεπίσκοπο - Άνθρωποι είμαστε, προβλήματα έχουμε, να τα λύνουμε χωρίς πείσματα, είπε ο κκ Ιερώνυμος στο Νίκο Φίλη

Την απόφαση για ανακωχή στις εχθροπραξίες που προκλήθηκαν από μια ατυχή δήλωση της αναπληρώτριας υπουργού Παιδείας για την απαλλαγή των μαθητών από τα θρησκευτικά έλαβαν ο Αρχιεπίσκοπος Ιερώνυμος και ο υπουργός Παιδείας Νίκος Φίλης που συναντήθηκαν σήμερα για να αποτρέψουν πιθανό... σχίσμα μεταξύ Εκκλησίας και Πολιτείας.



«Δεν θα γίνουν μονομερείς ενέργειες στο θέμα των Θρησκευτικών» διαβεβαίωσε ο Νίκος Φίλης μπροστά στον Αρχιεπίσκοπο ο οποίος είχε αντιδράσει έντονα στο ενδεχόμενο εξοστρακισμού του μαθήματος των Θρησκευτικών από τα σχολεία.

«Τα θέματα που έχουν σχέση με την Εκκλησία και την Πολιτεία, όλα θα πρέπει να λύνονται σε συνεργασία» δήλωσε ο Αρχιεπίσκοπος Αθηνών και πάσης Ελλάδος Ιερώνυμος, εξερχόμενος της συνάντησης που είχε με τον υπουργό Παιδείας, Έρευνας και Θρησκευμάτων Νίκο Φίλη, στην Αρχιεπισκοπή Αθηνών.

Κατά τη διάρκεια συνάντησης που είχε σήμερα ο υπουργός Παιδείας με τον Αρχιεπίσκοπο Ιερώνυμο στην Αρχιεπισκοπή, ο κ. Φίλης υπογράμμισε: «Πιστεύουμε στην αναμόρφωση του μαθήματος», για να προσθέσει ότι η θρησκεία διαδραματίζει ρόλο άλλοτε αγαθό, όπως στην περίπτωση της δικής μας θρησκείας και άλλοτε οδηγεί σε μισαλλόδοξες καταστάσεις.

Δεν πρόκειται να υπάρξουν μονομερείς ενέργειες όσον αφορά στο μάθημα των Θρησκευτικών, διαβεβαίωσε τον Αρχιεπίσκοπο Ιερώνυμο ο υπουργός Παιδείας. Ο κ. Φίλης έκανε λόγο για πεποίθηση εκπαιδευτικών και από αρμόδια όργανα για την αναμόρφωση της διδασκααλίας του μαθήματος των Θρησκευτικών.

Χαρακτήρισε ειλικρινή και γόνιμη τη συνάντηση και τόνισε ότι έγινε ανταλλαγή απόψεων και ότι οι σχέσεις Πολιτείας και Εκκλησίας είναι μόνιμες και αγαθές και οι ρόλοι τους ξεκάθαροι και διακριτοί.

Ο υπουργός Παιδείας έκανε αναφορά στη λειτουργία της επιτροπής για τις σχέσεις Εκκλησίας και Πολιτείας και σημείωσε ότι η κυβέρνηση έχει άριστες σχέσεις με την Εκκλησία, προς όφελος και του ελληνικού λαού.

Η συνάντηση των δύο ανδρών που θα γινόταν με την ευκαιρία της ανάληψης των καθηκόντων της νέας ηγεσίας, επισπεύσθηκε από τις δηλώσεις της αναπληρώτριας υπουργού Παιδείας, Σίας Αναγνωστοπούλου, για εξπρές απαλλαγή από το μάθημα των Θρησκευτικών.

«Στα ζητήματα εκπαίδευσης υπάρχει συναντίληψη» υπογράμμισε ο κ. Φίλης, τονίζοντας οτι οι ρόλοις Εκκλησίας και Πολιτείας είναι διακριτοί.

Ο Αρχιεπίσκοπος Ιερώνυμος επισήμανε ότι, και με βάση το Καταστατικό, όλα τα θέματα λύνονται σε συνεργασία Εκκλησίας-Πολιτείας, ενώ αναφέρθηκε στο γόνιμο διάλογο που πραγματοποιήθηκε, επισημαίνοντας ότι δεν χρειάζονται πείσματα,

Σε ό,τι αφορά στο ΦΠΑ 23% στην ιδιωτική εκπαίδευση, ο κ. Φίλης είπε ότι θα μελετηθεί, στο πλαίσιο της γενικότερης οικονομικής πολιτικής, επισημαίνοντας ότι δεν αφορά σε κάποιους προνομιούχους, αλλά στη μέση ελληνική οικογένεια.

Ο υπουργός Παιδείας αναφέρθηκε στον αγώνα δρόμου που γίνεται για να καλυφθούν τα κενά στα σχολεία, επισημαίνοντας ότι στην Πρωτοβάθμια Εκπαίδευση έχουν λυθεί τα μεγαλύτερα προβλήματα, ενώ έως το τέλος Οκτωβρίου θα λυθούν και τα προβλήματα στα σχολεία Ειδικής Αγωγής.

Για να προσθέσει ότι αναμένεται η πίστωση για 4.000 αναπληρωτές, χωρίς να συνυπολογίζεται η πίστωση για τους αναπληρωτές για την ειδική αγωγή.

Κοινή αντίληψη μεταξύ των δύο ανδρών διαπιστώθηκε και στο μεταναστευτικό θέμα.



Σύμφωνα με πληροφορίες  στη συζήτηση τέθηκε το σύνολο των θεμάτων που απασχολούν την Εκκλησία, επιδιώκοντας μία νέα αρχή με την ηγεσία του υπουργείου Παιδείας, μετά το κλίμα έντασης που δημιουργήθηκε, με το «καλημέρα», όπως και το θέμα της σύστασης της κοινής επιτροπής Πολιτείας-Εκκλησίας, της εκκλησιαστικής εκπαίδευσης αλλά και το θέμα της κάλυψης των κενών θέσεων σε Μητροπόλεις που σε κάποιες περιπτώσεις είναι ιδιαίτερα έντονο.



Εκκλησιαστικοί κύκλοι πάντως υπενθύμιζαν ότι ο πρωθυπουργός Αλέξης Τσίπρας επιδιώκει μία καλή συνεργασία με την Εκκλησία, θεωρώντας τη σημαντικό εταίρο.









Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου