Δευτέρα 5 Οκτωβρίου 2015

Τσίπρας: Αναστολή του ΦΠΑ 23% στην Παιδεία ως τα μέσα Νοεμβρίου



Εξήγγειλε αλλαγή εκλογικού νόμου και συνταγματική αναθεώρηση


«Η συμφωνία έχει δύσκολα σημεία» - «Απομείωση χρέους, ανακεφαλοποίηση τραπεζών και επενδύσεις οι τρεις βασικοί στόχοι» - «Χρειαζόμαστε πλέγμα παράλληλων ενεργειών, με ορίζοντα 20 μηνών» - «Οι τράπεζες που θα χρειαστούν ανακεφαλαιοποίηση με χρήματα του Δημοσίου θα έχουν και το αντίστοιχο μάνατζμεντ» - Kαι ίδρυση Δημόσιας Αναπτυξιακής Τράπεζας

Την επιστροφή της οικονομίας σε θετικούς ρυθμούς ανάπτυξης το πρώτο εξάμηνο του 2016 και την έξοδο της χώρας στις διεθνείς αγορές κατά το πρώτο εξάμηνο του 2017 έθεσε ως κεντρικό στόχο της κυβέρνησης ο πρωθυπουργός Αλέξης Τσίπρας, εξηγώντας ότι για να επιτευχθεί πρέπει να κερδηθούν 2+1 άμεσα στοιχήματα: Απομείωση του χρέους, αντιμετώπιση των κόκκινων δανείων και δημιουργία ευνοϊκού επενδυτικού περιβάλλοντος.



Επιπροσθέτως, προανήγγειλε την αναστολή του αυξημένου ΦΠΑ 23% στην ιδιωτική εκπαίδευση εως τον ερχόμενο Νοέμβριο ελπίζοντας ότι εως την ψήφιση του νέου προϋπολογισμού θα βρεθούν τα απαραίτητα ισοδύναμα.

Ο πρωθυπουργός, ανοίγοντας τη διαδικασία των προγραμματικών δηλώσεων της κυβέρνησης, μίλησε επί μια ώρα και τριάντα λεπτά παρουσιάζοντας με ρεαλισμό τα δύσκολα σημεία της νέας συμφωνίας. Δεν απέφυγε, ωστόσο, να επαναφέρει ορισμένα σημεία του «σκονισμένου» προγράμματος Θεσσαλονίκης, όπως η αύξηση των κατώτατων μισθών και συντάξεων.

«Η αποκατάσταση της οικονομικής σταθερότητας, η επιστροφή στην ανάπτυξη και η ουσιαστική ελάφρυνση χρέους αποτελούν για εμάς το μεγάλο στοίχημα» ανέφερε χαρακτηριστικά, για να προσθέσει πως απαιτείται παράλληλα «ριζική μεταρρύθμιση του κράτους με πάταξη της διαφθοράς».

Εξήγησε ότι η κυβέρνηση εργάζεται με ορίζοντα 4ετίας ώστε να θέσει «τις προϋποθέσεις για τη νέα Ελλάδα που θα έχει αφήσει πίσω τα μνημόνια και θα έχει απεγκλωβιστεί από την επιτροπεία των δανειστών και θα μπορεί να κρατά τους νέους εδώ για να προκόψουν. Θα έχει αποκαταστήσει το θεσμικό της κύρος. Αυτό το όραμα είναι εφικτό. Ο στόχος είναι εφικτός να το καταφέρουμε σε αυτή την περίοδο. Θα σφραγίσει αυτή η Βουλή την οριστική έξοδο από την κρίση. Δεν θα είναι εύκολος ο δρόμος, αλλά είναι εφικτός».

Ο ίδιος υποστήριξε πως ο λαός στις πρόσφατες εκλογές «έδωσε ξεκάθαρη εντολή πέραν της εφαρμογής των συμφωνηθέντων να ξεκινήσουμε τη μεγάλη πορεία τομών, ρήξεων, μεταρρυθμίσεων για να αλλάξουμε ριζικά την Ελλάδα. Να κινητοποιήσουμε τη μεγάλη κοινωνική πλειοψηφία σε δημοκρατική αναγέννηση της χώρας. Τα πρώτα βήματα προς αυτή την κατεύθυνση έχουν ήδη γίνει από την προηγούμενη περίοδο και αποτυπώθηκαν στη νέα συμφωνία με τους δανειστές. Η συμφωνία αναμφίβολα έχει δύσκολα σημεία, εγγράφει όμως και την αντίσταση του λαού. Μια άλλη αντίληψη που πρέπει να ακολουθήσει η οικονομία για να βγει από την ύφεση».

Ο κ. Τσίπρας υποστήριξε ότι το πλαίσιο της νέας συμφωνίας δημιουργεί το κατάλληλο περιβάλλον σταθερότητας για να κλείσει οριστικά η συζήτηση περί Grexit και να υλοποιηθούν οι αναγκαίες μεταρρυθμίσεις με προοδευτικό πρόσημο.

Τόνισε επίσης ότι «η υλοποίηση της συμφωνίας είναι αναγκαία συνθήκη αλλά από μόνη της δεν είναι ικανή. Χρειάζεται πλέγμα παράλληλων ενεργειών για τους επόμενους 20 μηνες. Στόχος έως τότε να αποκατασταθεί η ρευστότητα και πρόσβαση στις αγορές».

Εξήγησε ότι είναι απαραίτητη η ολοκλήρωση της πρώτης αξιολόγησης αν και όπως είπε: «Γνωρίζουμε ότι έχει δύσκολα και επιβαρυντικά μέτρα». Ωστόσο, πρόσθεσε, πως η επιτυχής ολοκλήρωση της πρώτης αξιολόγησης είναι το «κλειδί που θα ανοίξει την πόρτα της απομείωσης του χρέους και της ανακεφαλαιοποίησης των τραπεζών που θα διασφαλίσει τις τραπεζικές καταθέσεις και θα τις εξυγιάνει από κόκκινα δάνεια».

«Η εξυπηρέτηση αυτών των δυο ενεργειών: Χρέος - κόκκινα δάνεια, είναι ίσως ο πιο κρίσιμος κάβος» είπε χαρακτηριστικά για να προσθέσει πως αν ολοκληρωθούν με επιτυχία, τότε εντός του πρώτου εξαμήνου του 2016 η οικονομία θα επιστρέψει σε θετικούς ρυθμούς ανάπτυξης.

Ειδικότερα, είπε πως ο οδικός χάρτης της κυβέρνησης έχει ορίζοντα 20 μηνών και περιλαμβάνει:
- Την επιτυχή ολοκλήρωση της πρώτης αξιολόγησης.
- Την απομείωση του χρέους.
- Την ανακεφαλαιοποιηση των τραπεζών.
- Τη δημιουργία ευνοϊκού περιβάλλοντος για ξένες επενδύσεις.

Χρέος
Για το χρέος είπε ότι η κυβέρνηση θα προσέλθει στη συζήτηση με συγκεκριμένες προτάσεις:
- Επιμήκυνση πληρωμών.
- Μείωση επιτοκίων και μετατροπή τους σε σταθερά.
- Ρήτρα ανάπτυξης.
- Μακρά περίοδο χάριτος για να δημιουργηθεί δημοσιονομικός «χώρος» για τη στήριξη επενδυτικών πρωτοβουλιών.

Σημείωσε δε ότι «η έκβαση της διαπραγμάτευσης θα κρίνει τη δυνατότητα της οικονομίας να επιστρέψει σε ικανοποιητικούς ρυθμούς ανάπτυξης, καλύπτοντας τη χαμένη πενταετία».

Ανακεφαλαιοποίηση τραπεζών
Υποστήριξε ότι τα 25 δισ. ευρώ που περιλαμβάνει η νέα συμφωνία για την ανακεφαλαιοποίηση των τραπεζών αποτελεί την «τελευταία ευκαιρία». Σημείωσε ότι οι πρώτες ανακεφαλαιοποιήσεις δεν είχαν επιτυχία, καθώς δεν αντιμετώπισαν τα κόκκινα δάνεια ενώ παράλληλα οι προηγούμενες κυβερνήσεις δεν άλλαξαν τις διοικήσεις των τραπεζών. «Οι τράπεζες που θα ανακεφαλαιοποιηθούν θα έχουν και το αντίστοιχο μάνατζμεντ. Η περίοδος πελατειακών διευθετήσεων τελείωσε» σημείωσε.

Επενδύσεις
Κυβερνητικό σχεδιασμό και προαγωγή της επενδυτικής διπλωματίας έθεσε ως τα απαραίτητα βήματα για την προσέλκυση επενδύσεων. Είπε ότι θα δημιουργηθεί ειδικός φορέας που θα εκπονεί τα επενδυτικά σχέδια, θα προστατεύει τα ελληνικά μπραντς και θα εγκρίνει τους όρους. Τόνισε ωστόσο ότι οι αδειοδοτήσεις θα περνούν και από την Βουλή.

Τα 3+1 σημεία της επαναδιαπραγμάτευσης
Ο κ. Τσίπρας παραδέχθηκε ότι η συμφωνία με τους εταίρους δεν αμφισβητείται, τόνισε ωστόσο ότι παραμένουν τέσσερα σημεία ανοικτά που η κυβέρνηση θα δώσει μάχη για να τα κερδίσει. Συγκεκριμένα είπε ότι θα δώσει:
- «Τη μάχη για τη ρύθμιση κόκκινων δανείων με εξασφάλιση προστασίας πρώτης κατοικίας για όσους δεν έχουν αποδεδειγμένα να πληρώσουν. Αποτροπή αγοράς δανείων από funds. Σε αυτή την προσπάθεια εργαλείο θα είναι ενδιάμεσος φορέας που θα ενεργεί μεταξύ τραπεζών και δανειζόμενων. Η υλοποίηση νόμου για υπερχρεωμένες επιχειρήσεις Καστέλη κ.ά.
-  Μάχη για τη ρύθμιση αγοράς εργασίας. Στόχος η επαναφορά θεσμου συλλογικών διαπραγματεύσεων και μισθωτής εργασίας που καταργήθηκαν, όπως τριετίες και μετενέργεια. Σταδιακή αύξηση κατώτατου μισθού και αντιμετώπιση διακρίσεων μεταξύ νέων και παλιών εργαζόμενων.
-  Μάχη για τη διατήρηση του δημόσιου χαρακτήρα της ΔΕΗ και ΑΔΜΗΕ. Από τη δική μας πλευρά οφείλουμε να προχωρήσουμε στην παρουσίαση ρεαλιστικού σχεδίου για άνοιγμα αγοράς ενέργειας χωρίς να κινδυνεύουν τα δίκτυα.
- Μάχη-δοκιμασία για δημιουργία νέου Ταμείου αξιοποίησης δημόσιας περιουσίας. Για την αξιοποίηση και όχι εκποίηση. Να ξεκαθαριστούν ζητήματα για υποχρεωτικές ιδιωτικοποιήσεις και να εξασφαλιστούν όροι ώστε η αξιοποίηση περιουσίας να γίνεται με μόνο γνώμονα την εξασφάλιση δημόσιου συμφέροντος και όχι ιδιωτικών συμφερόντων όπως γινόταν με το ΤΑΙΠΕΔ».

«Ανοιγμα» σε ΠΑΣΟΚ - Ποτάμι και Μεϊμαράκη
Ο κ. Τσίπρας ενόψει των κρίσιμων ζητημάτων που θα ακολουθήσουν κάλεσε την αντιπολίτευση να δείξει πνεύμα συναίνεσης. Απευθυνόμενος κυρίως προς το ΠΑΣΟΚ και το Ποτάμι είπε «πρέπει στα κρίσιμα μέτωπα να υπάρξει ευρύτερη δυνατή συναίνεση των προοδευτικών πολιτικών δυνάμεων. Των κοινωνικών δυνάμεων . Είμαι βέβαιος πως όπως στο ευρωπαϊκό πεδίο που πέραν του ΕΛΚ δημιουργούνται σήμερα ευρύτερες αντινεοφιλελεύθερες συμμαχίες ετσι και στην χώρα μας θα υπάρξει συνεννόηση με προοδευτικές δυνάμεις για την προστασία τπου δημοσίου συμφέροντος και διεύρυνση ρηγμάτων που επιφέραμε στην Ευρώπη». «Έχουμε πλήρη επίγνωση ότι η νέα συμφωνία παρά τις θετικές πτυχές έχει δύσκολα σημεία . Δώσαμε μάχη ένα προς ένα αλλά η άκαμπτη στάση δανειστών φέρνει φορολογία αγροτών και προκαλεί προβλήματα όπως και οι ρυθμίσεις στο συνταξιοδοτικό . Για κάθε ένα από αυτά τα δύσκολα σημεία θα κάνουμε τα πάντα για να βρεθούν αντίδοτα ή να αμβλυνθούν οι συνέπειες» είπε χαρακτηριστικά για να προσθέσει αναφορικά με τον ΦΠΑ στην εκπαίδευση Η κυβέρνηση άμεσα προχωρά στην αναστολή του συγκεκριμένου μέτρου τουλάχιστον μέχρι την ψήφιση προϋπολογισμού τον ερχόμενο Νοέμβρη για να βρεθούν ισοδύναμα. Αν έχετε να προτείνεται θα τα ακούσουμε».

Παράλληλα, ο πρωθυπουργός «έκλεισε το μάτι» υπερ της υποψηφιότητας του κ. Ευάγγελου Μεϊμαράκη για την εσωκομματική μάχη της ΝΔ καθώς απευθυνόμενος προς τον ίδιο είπε «ελπίζω να έχω μεγάλο περιθώριο να συζητάμε μαζί και να δουλέψουμε από κοινού για το καλό αυτού του τόπου… ελπίζω να μιλάμε για αρκετό διάστημα μαζί και να ακούω τις προτάσεις σας».

Τα επιμέρους στοιχήματα:
Επιπροσθέτως, ο κ. Τσίπρας έθεσε ως στόχους:
- Τη φορολογική μεταρρύθμιση.
- Ξεκλείδωμα αστείρευτου δυναμικού με ρευστότητα στην αγορά. Απορρόφηση ΕΣΠΑ και δημιουργία νέων χρηματοδοτικών σχημάτων. Να μην χαθεί ούτε ένα ευρώ από ΕΣΠΑ. Ήδη από την προηγούμενη περίοδο έγιναν ενέργειες για αποκατάσταση πληρωμών.
- Ίδρυση νέας αναπτυξιακής τράπεζας για προώθηση τομεακών πολιτικών: Τουρισμού, αγροτικής παραγωγής, ενέργειας κ.ά. Είναι τα επιμέρους πεδία για την οικοδόμηση νέου πεδίου.

Αγροτική παραγωγή
Αναφορικά με τον αγροτικό κόσμο είπε πως θα επιχειρήσει να αμβλύνει της συνέπειες της νέας συμφωνίας με αξιοποίηση πόρων 20 δις ευρώ για την περίοδο 2015-2012 . Επίσης είπε ότι «θα υπάρξει επανακαθορισμός της έννοιας αγρότη κατά κύριο επάγγελμα για διαφορετική φορολογική μεταχείριση. Από αυτή την διαδικασία θα προκύψει όφελος για αγρότες από συμψηφισμό ΦΠΑ εισροών εκροών».

Δημόσια διοίκηση
- Εκ βάθρων μεταρρύθμιση δημόσιας διοίκησης για να επιτελέσει τον αναπτυξιακό της ρόλο.
- Τεχνολογικός εξοπλισμός
- Εξορθολογισμός οργανογραμμάτων υπουργείων.
- Παρεμβάσεις για μείωση γραφειοκρατικού φόρτου και διοικητικών βαρών.
- Νέο πλαίσιο αξιολόγησης υπαλλήλων και νέο πειθαρχικό δίκαιο.
- Θέσπιση εθνικού μητρώου για στελέχη με υψηλά προσόντα. Εως το τέλος 2016 οι θέσεις θα στελεχώνονται από το νέο μητρώο.
- Δυναμικό και ευέλικτο σύστημα κινητικότητας.

Κοινωνικό κράτος
- Πανελλαδικός χάρτης φτώχειας για συγκεκριμένες δράσεις.
- Έκδοση καρτών μετακίνησης για ΑΜΕΑ , πολύτεκνους, τρίτεκνους άνεργους χαμηλοσυνταξιούχους.
- Κάρτες υγείας για ανασφάλιστους.
- Σχολικά γεύματα.
- Άμεσες νομοθετικές ρυθμίσεις για αγορές χωρίς μεσάζοντες.
- Στρατηγικός στόχος η ίδρυση εθνικού συστήματος αλληλεγγύης ανάλογο του ΕΣΥ αλλα για κοινωνική προστασία.

Υγεία
- Κάλυψη ανασφάλιστων.
- Επιτάχυνση και ολοκλήρωση προσλήψεων όλων των ειδικοτήτων (1.500 προσλήψεις εντός 2015).
- Ανοίγουν οι συμβάσεις ΕΟΠΥΥ σε νέους ιατρούς.
- Αξιολόγηση διοικήσεων νοσοκομείων και αντικατάσταση των αναποτελεσματικών.
- Νέο μοντέλο στην πρωτοβάθμια υγεία ως βασικός πυλώνας νέων υπηρεσιών.
- Φροντίδα της γειτονιάς.

Παιδεία - Ερευνα
- Εναρξη διαλόγου για συναινετική θεσμοθέτηση σύγχρονου συστήματος ειδικής αγωγής για παιδιά με ειδικές ανάγκες.
- Νέο χάρτη ανώτατης εκπαίδευσης και έρευνας ώστε ΑΕΙ και ΤΕΙ να έχουν πρωταγωνιστικό ρόλο στην ανάπτυξη της χωρας.
- Θα συζητηθούν οι ρυθμίσεις του ήδη δημοσιευμένου ν/σ για την Τριτοβάθμια Εκπαίδευση.

Διαφθορά - Διαπλοκή - Φοροδιαφυγή
-  Ολοκλήρωση διασταυρώσεων τραπεζιών καταθέσεων που έχει ήδη ξεκινήσει ο ΣΔΟΕ.
- Να ελεγχθούν όλες οι λίστες φοροδιαφυγής, κυρίως η λίστα Λαγκάρντ.
- Να παταχθεί λαθρεμπόριο καπνικών προϊόντων.
- Αλλαγή πλαισίου συμβάσεων και έλεγχος σε όσες υπάρχουν υπόνοιες διαπλοκής.
- Νέο πλαίσιο αδειοδότησης ραδιοτηλεοπτικών συχνοτήτων.
-  Υποστήριξη δικαιοσύνης σε έρευνες πολιτικής διαφθοράς.
- Ολοκλήρωση διαδικασίας κάθαρσης ποδοσφαίρου και έλεγχοι σε αθλητικές ομοσπονδίες.
- Εξυγίανση τραπεζικού συστήματος

Σχέση κράτους - πολιτών
- Ανοίγει η συζήτηση για ενίσχυση δημοκρατικών λειτουργιών και δημιουργία θεσμών συμμετοχής για λήψη αποφάσεων και έλεγχο εξουσίας.
- Αλλαγή εκλογικού νόμου.
- Θεσμοθέτηση λαϊκής αρνησικυρίας και δημοψήφισμα με πρωτοβουλία λαού.
- Άμεσα θα ανοίξει κοινωνικός και πολιτικός διάλογος για αλλαγή Συντάγματος ώστε η επόμενη Βουλή να είναι αναθεωρητική.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου