Σάββατο, 3 Οκτωβρίου 2015

Βουλή: «70 πρωτάκια» στους 300

 

Ξεκινά η ορκωμοσία


Όλα τα φώτα στους πρωτοεμφανιζόμενους - Αύριο η εκλογή του νέου προέδρου της Βουλής και των αντιπροέδρων - Δείτε φωτογραφίες 

Με προεδρεύοντα τον Νικήτα Κακλαμάνη, ως τον παλαιότερο από τους επανεκλεγέντες αντιπροέδρους της προηγούμενης Βουλής, καθώς η Πρόεδρος της προηγούμενης Βουλής Ζωή Κωνσταντοπούλου δεν επανεξελέγη, ανοίγει ξανά η Βουλή.Σύμφωνα με την ειδική Ημερήσια Διάταξη της Ολομέλειας, σήμερα το πρωί  θα ορκιστούν οι βουλευτές και την Κυριακή, στις 4 Οκτωβρίου, επίσης στις 11 το πρωί, η Βουλή θα εκλέξει τον νέο της Πρόεδρο.

Για το αξίωμα του προέδρου της Βουλής, θα προταθεί από τον ΣΥΡΙΖΑ, ο Νίκος Βούτσης.

Αφού ο νέος πρόεδρος της Βουλής αναγνώσει τις προγραμματικές του δηλώσεις από το βήμα της Ολομέλειας, το απόγευμα της ίδιας μέρας θα διεξαχθεί συνεδρίαση για την εκλογή των αντιπροέδρων, των κοσμητόρων και των γραμματέων, που θα απαρτίζουν το νέο προεδρείο του Κοινοβουλίου.

Το ενδιαφέρον της σημερινής ορκωμοσίας των νέων βουλευτών εστιάζεται στους πρωτοεμφανιζόμενους, τα λεγόμενα «πρωτάκια».Στη νέα Βουλή θα υπάρξουν 70 πρωτοεκλεγμένοι βουλευτές, με τη μεγαλύτερη ανανέωση να την εμφανίζει η κοινοβουλευτική ομάδα του ΣΥΡΙΖΑ, καθώς από τους 145 βουλευτές οι 42 είναι νέοι.

Από τους 72 της ΝΔ οι 3 είναι πρωτοεμφανιζόμενοι, 6 από την Χρυσή Αυγή, 5 από το ΠΑΣΟΚ, 2 από το ΚΚΕ και ένας από το Ποτάμι.

Επίσης, πρωταγωνιστικό ρόλο στη σημερινή ορκωμοσία θα έχει και η κοινοβουλευτική ομάδα της Ένωσης κεντρώων.

Οι δηλώσεις

Ο Πρόεδρος της Ένωσης Κεντρώων Βασίλης Λεβέντης κατά τη είσοδό του στη Βουλή προέβη στις εξής δηλώσεις: «Μέχρι τώρα η  Βουλή είχε καταλήξει να είναι θέατρο υποκρισίας. Η Ενωση Κεντρώων θα δουλέψει για μια ουσιώδη αλλαγή ως προς τα επιχειρήματα. Η εξουσία πρέπει να κάνει θυσίες, όχι ο λαός»

Αύριο θα πραγματοποιηθεί η ψηφοφορία για τη εκλογή νέου Προέδρου της Βουλής και αντιπροέδρων.

Οι προγραμματικές δηλώσεις θα αρχίσουν τη Δευτέρα 5 Οκτωβρίου και η ψηφοφορία για την παροχή ψήφου εμπιστοσύνης αναμένεται τα μεσάνυχτα της Τετάρτης, 7 Οκτωβρίου.Οι έδρες στη νέα Βουλή

ΣΥΡΙΖΑ 145
ΝΔ 75
Χρυσή Αυγή 18
Δημοκρατική Συμπαράταξη (ΠΑΣΟΚ-ΔΗΜΑΡ) 17
ΚΚΕ 15
Το ΠΟΤΑΜΙ 11
ΑΝΕΛ 10
Ένωση Κεντρώων 9


Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου