Τετάρτη 7 Οκτωβρίου 2015

Πλαστικό χρήμα παντού, ηλεκτρονικές εφορίες και αλλαγές στο ΣΔΟΕ




Το σχέδιο του αναπληρωτή υπ. Οικονομικών


Με κίνητρα σχεδιάζει το ΥΠΟΙΚ να «επιβάλει» τις ηλεκτρονικές πληρωμές - Μόνο εξ αποστάσεως οι συναλλαγές με την εφορία το 2016 - Αλεξιάδης: Θα κάνουμε ελέγχους αλά γερμανικά, ακόμα και μέσα στα μαύρα μεσάνυχτα

Μία πρόγευση των αλλαγών που θέλει να επιφέρει στις σχέσεις του πολίτη με την εφορία, έδωσε ο αναπληρωτής υπουργός Οικονομικών κύριος Τρύφωνας Αλεξιάδης.

Το σχέδιο αυτό προβλέπει:

1.Κίνητρα για κατάργηση των μετρητών: πριν «χαλαρώσουν» τα capital controls και επιστρέψουν τα μετρητά στη ζωή μας, το υπουργείο Οικονομικών θα ανακοινώσει από φέτος κίνητρα για όσους προτιμούν τις ηλεκτρονικές πληρωμές. Όπως λένε στο υπουργείο Οικονομικών, τα μέτρα που σχεδιάζουν θα περιλαμβάνουν:

- Κληρώσεις και φορο-μπόνους για όσους καταναλωτές χρησιμοποιούν το πλαστικό χρήμα. Το ύψος τους θα καθοριστεί με βάση τη διεθνή εμπειρία, αλλά και τις αντοχές του προϋπολογισμού, σε συμφωνία με την Τρόικα των ελεγκτών.



-  Κίνητρα στις επιχειρήσεις, με τη δημιουργία ειδικού επαγγελματικού καταθετικού λογαριασμού, για τον οποίο σχεδιάζεται να παρέχει αυξημένη προστασία από κατασχέσεις για οφειλές σε τράπεζες ή και στο ίδιο το δημόσιο. Μπορεί δηλαδή για τον λογαριασμό αυτό να ισχύει αυξημένο ακατάσχετο όριο ή και πλήρης απαγόρευση σε κάποιες περιπτώσεις απαιτήσεων.

-  Θα μειωθούν οι τραπεζικές προμήθειες που απαιτούν οι τράπεζες ανά συναλλαγή. Αυτές θα πρέπει να αρκούνται στα έσοδα που θα έχουν από την αύξηση των ηλεκτρονικών συναλλαγών, μεώνοντας δραστικά το μέσο κόστος με το οποίο χρεώνουν τις επιχειρήσεις.

2.  «Κλείσιμο» των ΔΟΥ για τις πολίτες: οι συναλλαγές θα γίνονται από το 2016 μόνον ηλεκτρονικά και εξ αποστάσεως. Ηλεκτρονικά θα γίνεται και η έκδοση και διαβίβαση εγγράφων που προβλέπεται μεν ήδη στο Μνημόνιο (από το 2013) αλλά δεν έχει εφαρμοστεί και έτσι το υπουργείο Οικονομικών σπατάλησε 11,5 δισ. ευρώ που θα μπορούσε να τα είχε εξοικονομήσει. Κυρίως όμως, όπως αποκάλυψε την Κυριακή το ΘΕΜΑ, το υπουργείο Οικονομικών θέλει να εξοικονομήσει περίπου 6.000 υπαλλήλους που σήμερα απασχολούνται στις συναλλαγές με το κοινό ΔΟΥ, ώστε να αξοποιηθούν στους ελέγχους. Ο αριθμός των ΔΟΥ θα καταργηθεί και οι πολίτες θα επικοινωνούν για τα θέματά τους μέσω ίντερνετ. Αν απαιτείται φυσική παρουσία και επαφή με τους εφόρους, θα κλείνεται τηλεφωνικά ραντεβού!

3.  Αλλαγές στους ελέγχους του ΣΔΟΕ: ο κύριος Αλεξιάδης έδωσε στη δημοσιότητα τη λίστα που δείχνει ότι το 2015 (επί ΣΥΡΙΖΑ) στη Λίστα Λαγκάρντ έγιναν μόλις 80 έλεγχοι και ολοκληρώθηκαν οι 38, όταν πέρυσι ξεκίνησαν 143 (+60%) και τελείωσαν μέσα στη χρονιά οι 95 (σχεδόν οι τριπλάσιες από φέτος). Επιπλέον θύμισε ότι οι έλεγχοι της ΓΓΔΕ έφτασαν αισίως τις 40.000 –και παρά τα προβλήματα με τις επιθέσεις και τους προπηλακισμούς σε βάρος των εφοριακών. Η διαπίστωση αυτή συνοδεύτηκε με τη δημόσια δέσμευση Αλεξιάδη ότι η ισχύς τους ΣΔΟΕ «ενισχύεται και δεν μειώνεται» με τις αλλαγές που σχεδιάζει. Όλα αυτά δείχνουν πως ο κύριος Αλεξιάδης ανεβάζει ψηλά τον πήχη των αλλαγών που σχεδιάζει, βάζοντας μάλιστα σαν στόχους τα πολιτικά πρόσωπα, τα ΜΜΕ και τους προμηθευτές του δημοσίου, για να καταδείξει πού θέλει να ρίξει το βάρος του το νέο ΣΔΟΕ που θα προκύψει μετά τον Οκτώβριο.

Για το σκοπό αυτό, ο ίδιος δεσμεύτηκε πως με διάταξη που θα φέρει το υπουργείο Οικονομικών, θα αναβάλλεται η παραγραφή των μεγάλων ανοιχτών υποθέσεων (Λαγκάρντ κλπ) ενώ προϊδέασε ότι θα ζήσουμε και ... εφόδους της εφορίας «ξημερώματα» σε μεγάλες εταιρίες και αλλού, όπως στη Γερμανία.

«Πρότυπό μας ο τρόπος ελέγχων στη Γερμανία. Θυμάστε που ξημερώματα μπήκαν σε μεγάλη επιχείρηση, για να κάνουν ελέγχους; Τέτοιες σκηνές θα έχουμε στην Ελλάδα» είπε, για να επισημάνει ότι στόχος του υπουργείου είναι η αντιμετώπιση της μεγάλης φοροδιαφυγής.

Ειδική αναφορά έκανε και στο περιστατικό που συνέβη χθες στη Φλώρινα με τον προπηλακισμό εφοριακών, λέγοντας ότι «δεν θα ανεχθούμε αυτές τις λογικές», ενώ υποστήριξε ότι οι αρμόδιες υπηρεσίες έκαναν 40.000 ελέγχους κατά την τουριστική περίοδο, όταν το 2013 ήταν περίπου 7.000.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου