Τετάρτη 7 Οκτωβρίου 2015

Ιερώνυμος: Το επεισόδιο για τα θρησκευτικά η αιχμή του δόρατος της επίθεσης κατά της πατρίδας




Η Ιεραρχία «θα γίνει ανάχωμα» στις αλλαγές αυτές


Οι εχθροί είναι πλέον «εντός των τειχών» προειδοποίησε ο Αρχιεπίσκοπος - «Οι φίλοι μας οι εδώ και οι Ευρωπαίοι, εκμεταλλευόμενοι την δεινή μας οικονομική κατάσταση, θα επιδιώξουν με κάθε τρόπο την αλλοίωση της ελληνικής κοινωνίας μας αρχίζοντας από την σχολική μας εκπαίδευση»

Βαριά υπονοούμενα για επίθεση σε βάρος της Εκκλησίας κάνοντας λόγο για «εχθρούς εντός των τειχών» άφησε ο Αρχιεπίσκοπος Ιερώνυμος κατά την εναρκτήρια ομιλία του στην Ετήσια Τακτική Σύνοδο της Ιεραρχίας.



Το σχόλιο του κ. Ιερώνυμου έγινε, όπως είπε, με αφορμή το πρόσφατο επεισόδιο με το μάθημα των θρησκευτικών, το οποίο χαρακτήρισε «αιχμή του δόρατος».

«Φαίνεται ότι οι φίλοι μας οι εδώ και οι Ευρωπαίοι, εκμεταλλευόμενοι την δεινή μας οικονομική κατάσταση, στα πλαίσια της ρυθμίσεως των οικονομικών μας σχέσεων, δεν θα παραλείψουν αλλά αντιθέτως θα επιδιώξουν με κάθε τρόπο την αλλοίωση της ελληνικής κοινωνίας μας αρχίζοντας από την σχολική μας εκπαίδευση. Το τραγικό είναι ότι οι εχθροί μας δεν είναι πλέον πέρα και μακρυά, είναι εντός των τειχών μας. Το βλέπουμε, το οσφραινόμαστε» ανέφερε χαρακτηριστικά ο κ. Ιερώνυμος απευθυνόμενος στους άλλους Ιεράρχες.

Προειδοποίησε, ωστόσο, ότι αν στα προαπαιτούμενα «υπάρχουν δεσμεύσεις και σχεδιασμοί που αποσκοπούν, όπως ψιθυρίζεται ζωηρά, στην αλλοίωση της μορφής της κοινωνίας μας και μάλιστα στην υποτίμηση της ιστορίας και των παραδόσεών μας, το ξεθεμελίωμα του θεσμού της οικογένειας και την επιβολή της διαστροφής, την περαιτέρω υποβάθμιση της γλώσσας μας και την περιφρόνησή του από αιώνες πολιτισμού μας, της πατρίδος μας, των οσίων και των ιερών μας», η Ιεραρχία, ο κλήρος και ο λαός «θα γίνουμε ανάχωμα, τείχη οχυρά».

Θέλοντας, μάλιστα, να κάνει ακόμα πιο ισχυρό το στίγμα του υπενθύμισε τη φράση του Μακρυγιάννη «η Φραγκιά δεν μας θέλει με τέτοιο ντύμα Ορθόδοξον».

Αναφερόμενος στις σχέσεις Εκκλησίας-Πολιτείας ζήτησε από την κυβέρνηση και τα κόμματα να υπάρξει συνεργασίας «με ειλικρίνεια και συνέπεια» και απηύθυνε έκκληση «να ξεφύγουμε τις αγκυλώσεις και τις ιδεοληψίες και να τα αντιμετωπίσουμε (σ.σ. τα προβλήματα των ανθρώπων) με σταθερότητα, ψυχραιμία και επιμονή».

«Η Εκκλησία μας δεν παγιδεύθηκε ποτέ, και δεν θα παγιδευθεί σε μονομερείς χωρισμούς μεταξύ του αγιαστικού και του φιλανθρωπικού της (με την γενικώτερη έννοια) έργου» συμπλήρωσε με νόημα ο Αρχιεπίσκοπος Ιερώνυμος.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου