Σάββατο, 21 Νοεμβρίου 2015

Χιλιάδες Πακιστανοί και Σομαλοί ξεμένουν στην ΕλλάδαΗ Ειδομένη εκπέμπει SOS


Οι Σκοπιανοί απαγορεύουν τη διέλευση σε όλους τους μετανάστες εκτός από Σύρους, Iρακινούς και Aφγανούς – «Υγειονομική βόμβα» οι συνθήκες στην Ειδομένη – Κλειστή η σιδηροδρομική γραμμή που συνδέει με την Ελλάδα με την υπόλοιπη Ευρώπη 

«Εκρηκτική» είναι η κατάσταση που έχει δημιουργηθεί στον καταυλισμό προσωρινής διαμονής προσφύγων, στην Ειδομένη, όπου βρίσκονται εγκλωβισμένοι για τέταρτη ημέρα χιλιάδες μετανάστες, μετά από την απόφαση των Σκοπίων να επιτρέπουν τη διέλευση μόνο Σύρων, Ιρακινών και Αφγανών.Οι χιλιάδες μετανάστες που μένουν πίσω – στην πλειοψηφία τους από το Πακιστάν, το Μαρόκο, το Ιράν και τη Σομαλία – έχουν πραγματοποιήσει κατάληψη στη σιδηροδρομική γραμμή που συνδέει την Ελλάδα με την υπόλοιπη Ευρώπη, ζητώντας να τους επιτραπεί να περάσουν τα σύνορα.

Παράλληλα, σύμφωνα με πληροφορίες, έχουν εκδηλώσει και την πρόθεση να ξεκινήσουν απεργία πείνας, προκειμένου να δοθεί τέλος στον εφιάλτη που ζουν τις τελευταίες μέρες ακινητοποιημένοι στην Ειδομένη.

Στον καταυλισμό που έχει δημιουργηθεί δίπλα στη ουδέτερη ζώνη ανάμεσα στην Ελλάδα και την ΠΓΔΜ, βρίσκονται περίπου 4.500 άτομα, 1.300 από τα οποία, δεν είναι κάτοχοι συριακών, αφγανικών και ιρακινών διαβατηρίων, στα οποία οι αρχές της γειτονικής χώρας επιτρέπουν τη διέλευση.


Το έντονο κρύο που επικρατεί στην περιοχή (οκτώ βαθμοί Κελσίου) δυσχεραίνει την κατάσταση, αφού οι μετανάστες αναγκάζονται να κόβουν τα γύρω δέντρα για να ανάψουν φωτιές.

Σύμφωνα με τα τελευταία στοιχεία, οι σκοπιανές δυνάμεις επιτρέπουν στους Σύρους, τους Αφγανούς και τους Σομαλούς πρόσφυγες να περνούν στη χώρα τους ανά ομάδες των 50 ατόμων, γεγονός που προκαλεί πρόσθετο εκνευρισμό.

Αξίζει να σημειωθεί ότι στο σημείο υποδοχής βρίσκονται μόνο πέντε σκηνές χωρητικότητας 2000 ατόμων, με αποτέλεσμα όλοι οι υπόλοιποι μετανάστες να κοιμούνται έξω, στα χωράφια.

Τα περασμένα βράδια, ορισμένοι από αυτούς έφτασαν μέσα στο χωριό της Ειδομένης, χτυπώντας πόρτες και ζητώντας από τους ντόπιους τη βοήθειά τους, με τη μορφή λίγου φαγητού ή μερικών ξύλων για να κάψουν και να ζεσταθούν.

Ωστόσο, το μαρτύριο των μεταναστών δεν είναι το μόνο πρόβλημα στην περιοχή, καθώς, τόσο οι κάτοικοι όσο και διάφορες οργανώσεις προειδοποιούν ότι οι συνθήκες στην περιοχή συνιστούν «υγειονομική βόμβα», έτοιμη να εκραγεί με απρόβλεπτες συνέπειες για τη δημόσια υγεία.

Στην Ειδομένη ο Γιάννης Μουζάλας

Στην Ειδομένη βρίσκεται εδώ και λίγη ώρα ο αναπληρωτής υπουργός για θέματα μεταναστευτικής πολιτικής, Γιάννης Μουζάλας.

Από το πρωί έχει επιτραπεί η διέλευση σε περίπου 600 άτομα, ενώ αυτοί που δεν μπορούν να περάσουν εκφράζουν τη διαμαρτυρία τους, χωρίς να έχουν σημειωθεί προς το παρόν επεισόδια.


Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου