Παρασκευή 5 Φεβρουαρίου 2016

Την επόμενη μέρα της πιο μεγάλης απεργίας ο Τσίπρας μελετά τις κινήσεις του



Ακόμη και η Μέρκελ ρώτησε τον πρωθυπουργό για τις κοινωνικές αντιδράσεις


Καθώς η γραμμή του ΣΥΡΙΖΑ «οι κινητοποιήσεις βοηθούν τη διαπραγματευτική μας τακτική» ξεθωριάζει, το Μέγαρο Μαξίμου αναζητά νέα στρατηγική για τον χειρισμό της οικονομικής κρίσης

Την ώρα που η πρώτη εβδομάδα της διαπραγμάτευσης με τους εκπροσώπους των δανειστών αναλώθηκε προκειμένου να διαπιστωθεί ότι η Αθήνα παρουσίασε ένα σχέδιο που οι θεσμοί θεωρούν ότι δεν είναι κοστολογημένο και δεν μπορεί να απαντήσει στο σύνολο των προβλημάτων της οικονομίας, η ελληνική οικονομία είναι στα... κάγκελα για το νέο ασφαλιστικό.

Από πολλούς θεωρείται κάτι σαν επίτευγμα της κυβέρνησης του Αλέξη Τσίπρα ότι κατάφερε να βγάλει στους δρόμους διαμαρτυρόμενους τους αγρότες, τους επιστήμονες -γιατρούς, δικηγόρους, μηχανικούς και άλλους ελεύθερους επαγγελματίες- τους μισθωτούς, τους συνταξιούχους και τους ανέργους. Και επειδή η γραμμή άμυνας πολλών υπουργών ότι «οι πολίτες γνώριζαν την συμφωνία κι όμως στις εκλογές του Σεπτεμβρίου έδωσαν και πάλι την εξουσία στον ΣΥΡΙΖΑ» φαίνεται ότι δεν μπορεί να αποκλιμακώσει τις αντιδράσεις, στο Μέγαρο Μαξίμου αναζητούν νέα στρατηγική.

Ακόμη και η γραμμή του ΣΥΡΙΖΑ ότι οι κινητοποιήσεις ενισχύουν την διαπραγματευτική τακτική της κυβέρνησης εξαγριώνει μεγάλα τμήματα του πληθυσμού αφού φαίεται σαν το κυβερνών κόμμα να θέλει να καπελώσει τις κινητοποιήσεις την ίδια ώρα που με την πολιτική που ακολουθεί βγάζει τον κόσμο στους δρόμους.

Στη συνάντηση που είχε την Πέμπτη με την Άνγκελα Μέρκελ στο Λονδίνο, ο Αλέξης Τσίπρας ζήτησε από την Γερμανίδα καγκελάριο να μην καθυστερήσει η αξιολόγηση και απέδωσε την αργή πρόοδο των διαπραγματεύσεων στις διαφωνίες μεταξύ των δανειστών. Περίπου την ίδια ώρα στις Βρυξέλλες, ο επίτροπος Μοσκοβισί παρουσίαζε την έκθεση της Κομισιόν η οποία προαναγγέλλει νέα μέτρα για το 2016 και το 2017 προκειμέου να επιτευχθεί τα πρωτογενή πλεονάσματα που συμφώνησε η κυβέρνηση με τους δανειστές και προβλέπουν πλεόνασμα (πρωτογενές 0,5%) για το 2016 και 1,75% για το 2017.



Προφανώς το πρωθυπουργικό επιτελείο και ο κ. Τσίπρας γνωρίζουν ότι οι φορολογούμενοι έχουν φτάσει στα όρια των δυνατοτήτων τους και δύσκολα τα έσοδα που χρειάζεται θα συγκεντρωθούν και πάλι από φόρους χωρίς ανάπτυξη και επενδύσεις.

Το γεγονός ότι η ελληνική κοινωνία δείχνει να μην μπορεί να αποδεχθεί το πρόγραμμα προσαρμογής είναι ένα ζήτημα που απασχολεί πλέον και τους δανειστές. Στη συνομιλία τους στο Λονδίνο, η κυρία Μέρκελ, όπως έλεγαν χθες συνεργάτες του πρωθυπουργού, ρώτησε τον κ. Τσίπρα τι γίνεται με τις κοινωνικές αντιδράσεις και τις απεργίες στην Ελλάδα.



Πληροφορίες αναφέρουν ότι η κυρία Μέρκελ ρώτησε για τον Κυριάκο Μητστάκη και τις απεργίες στην Ελλάδα, χωρις όμως να διευκρινιστεί εάν και τι απάντησε ο κ. Τσίπρας.

Στο Μέγαρο Μαξίμου έχουν εναποθέσει τις προσδοκίες τους στην προοπτική της ανάπτυξης υποστηρίζοντας ότι το 2015 η ύφεση ήταν σημαντικά μικρότερη αυτής που αναμενόταν,ότι η ανεργία μείωθηκε στο 24,4% από 26% και ότι ο στόχος που είχε τεθεί για τα έσοδα υπερκαλύφθηκε κατά περίπου 2 δισ.ευρώ. Το αν οι πολίτες συμφωνούν πως η ελληνική οικονομία άρα και το μέλλον της ελληνικής κοινωνίας μοιάζουν τόσο θετικά όσο θέλει να τα παρουσιάζει το περιβάλλον του κ. Τσίπρα στους επίδοξους επενδυτές -που όμως δεν εμφανίζονται- είναι κάτι που θα φανεί το επόμενο διάστημα.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου