Δευτέρα 11 Δεκεμβρίου 2017

Λίνα Κοεμτζή: Η πρώτη cyber bullying αυτοκτονία




Νέο επικίνδυνο φαινόμενο έρχεται από το εξωτερικό


Πώς υπό την απειλή κοινοποίησης ενός ροζ βίντεο οδηγήθηκε στον θάνατο η 22χρονη φοιτήτρια από τα Γιαννιτσά - Το θρίλερ και οι εκβιαστές του Διαδικτύου: Οι γυμνές φωτογραφίες του Δημήτρη, το ροζ βίντεο του Αλεξ, η επιμονή της τραγικής μάνας, τα κλειστά στόματα και η υπόσχεση Σφακιανάκη:  «Το βίντεο θα ανακτηθεί και ο ένοχος θα εντοπιστεί»

Ανοιξη του 2015. Η Λίνα (Γαλήνη), ένα 21χρονο πανέμορφο κορίτσι με καταγωγή από τα Γιαννιτσά, φοιτήτρια του ΤΕΦΑΑ Θεσσαλονίκης, στο οποίο έχει μεταπηδήσει από το Τμήμα Βιολογίας του ΑΠΘ, πληκτρολογεί στην προσωπική της σελίδα στο Facebook: «Μόνο όσοι φεύγουν ψηλά δε γυρίζουν. Ολα τ’ άλλα διορθώνονται». Φόβος και δύναμη, γκρεμός και ανηφόρα, τέλος και αρχή, όλα τους άρρηκτα συνδεδεμένα σε μια φράση που δεν έχει κανέναν άλλο σκοπό παρά να σβήσει τα αρνητικά συστατικά και να κρατήσει την ουσία της ζωής. Αυτό επιθυμούσε η Λίνα. Αυτό ήθελε όσο τίποτε άλλο στον κόσμο.


Φθινόπωρο του 2016. Το ίδιο κορίτσι πληκτρολογεί στο Instagram: «Κάποτε θα φύγει εκείνος που διώχνεις. Θα φύγει και θα πάρει μαζί του ό,τι σου έδωσε και δεν το εκτίμησες, όλα όσα θεώρησες δεδομένα. Κάποτε θα πάψει να περπατά μόνος σε έναν δρόμο για δύο, θα σφίξει τα δόντια, θα γλείψει τις πληγές του και θα σου αδειάσει τη γωνιά. Θα φύγει, μην αμφιβάλλεις... Από αξιοπρέπεια δεν έμεινε κανείς. Μονάχα από αγάπη.
Μα κι αυτή κάποτε, από αξιοπρέπεια αποχωρεί». Φόβος, γκρεμός και τέλος, έννοιες απογυμνωμένες από αντίβαρα αισιοδοξίας σε μια φράση που δεν έχει κανέναν άλλο σκοπό πέρα από την οριστική φυγή, τον αμετάκλητο αποχωρισμό, το τελεσίδικο αντίο. Λίγο αργότερα, η Λίνα ανεβαίνει στον 9ο όροφο της εστίας του Πανεπιστημίου και βουτά στο κενό. Το μόνο που αφήνει πίσω της είναι η αξιοπρέπειά της. Αυτή που κάποιοι θέλησαν να την κάνουν να χάσει χωρίς να υπολογίζουν εκείνους που θα πάλευαν με νύχια και με δόντια προκειμένου να την αποκαταστήσουν - έστω και αργά...

Το κτίριο της φοιτητική εστίας του ΑΠΘ. Από τον 9ο όροφο έπεσε η άτυχη 22χρονη βρίσκοντας τραγικό θάνατο




Η πρώτη μεγάλη σκιά

«Η χαρά της ζωής». Ετσι περιγράφουν τη Λίνα οι συγγενείς, οι γνωστοί, οι γείτονες από τα Γιαννιτσά και οι φίλοι από τη Θεσσαλονίκη. Μία κοπέλα που ξεχώριζε για την ομορφιά της, την κοινωνικότητά της, τις επιδόσεις της στα μαθήματα και τη λατρεία της στον αθλητισμό ως αθλήτρια του kick boxing. Ενα παιδί γεμάτο όνειρα για μια καλύτερη ζωή, ανυποψίαστο για τους εφιάλτες που μπορεί να την κυβερνήσουν, ανίδεο για τις παγίδες που μπορεί να του στήσουν, ανοχύρωτο απέναντι στην πονηριά, την κακία και την αρρώστια του μυαλού.

Το πρώτο από τα πέντε παιδιά της Σταυρούλας και του Παναγιώτη Κοεμτζή, η Λίνα, μεγάλωσε φτωχικά αλλά με πολλή αγάπη και αμέτρητες θυσίες από την πλευρά των γονιών της. Η εισαγωγή της στο Τμήμα Βιολογίας του Αριστοτέλειου ισοδυναμούσε για εκείνη με το διαβατήριο σε ένα σύμπαν που θα άνοιγε τους ορίζοντές της και θα της έδινε τη δυνατότητα να έχει μελλοντικά τόσο η ίδια όσο και η πιεσμένη οικονομικά οικογένειά της μια καλύτερη ζωή.




Οι φωτογραφίες

Τα πρώτα χρόνια των σπουδών της στη Θεσσαλονίκη κυλούν ανέφελα μέχρι τη στιγμή που, πριν από σχεδόν τρία χρόνια, ο προσωπικός ουρανός της Λίνας αρχίζει να συννεφιάζει. Υπαίτιος, ένας γνωστός της από τα Γιαννιτσά, φοιτητής σήμερα στα Χανιά, ο οποίος βασιζόμενος στην αφέλεια της νεαρής Λίνας την πείθει σε ανύποπτο χρόνο να ποζάρει άλλοτε γυμνή και άλλοτε ημίγυμνη μπροστά στην ερασιτεχνική του κάμερα με την υπόσχεση ότι θα την κάνει μοντέλο.

Της λέει ότι είναι πολύ όμορφη και είναι κρίμα να μην εκμεταλλευτεί το θείο δώρο της εμφάνισής της βγάζοντας καλά και εύκολα χρήματα. Οτι η λήψη των εν λόγω φωτογραφιών, οι οποίες θα διοχετευτούν αποκλειστικά και μόνο σε πρακτορεία μοντέλων, είναι κάτι παραπάνω από υποχρεωτική προκειμένου να ανοίξουν για εκείνη οι πύλες του λαμπερού χώρου της μόδας. Και το κυριότερο, της υπόσχεται ότι αυτές τις φωτογραφίες δεν πρόκειται να τις δει κανείς άλλος εκτός από εκείνον και τον μελλοντικό ατζέντη της.

Η Λίνα τον εμπιστεύεται, εκείνος όμως λέει ψέματα. Λίγο καιρό μετά τη λήψη των επίμαχων φωτογραφιών, ο φίλος από τα Γιαννιτσά τις ανεβάζει στο προσωπικό του ιστολόγιο και από εκεί ταξιδεύουν σε χρόνο dt στο αχανές σύμπαν του Διαδικτύου και στα χέρια διάφορων επιτήδειων που αντικρίζουν στο κορμί της Λίνας τις πιο αρρωστημένες τους φαντασιώσεις.



Ο εφιάλτης της μόλις ξεκινά. Ανδρες από τα Γιαννιτσά, τη Θεσσαλονίκη και τα Χανιά τής στέλνουν μηνύματα με πρόστυχες προτάσεις και όταν η Λίνα τούς εξηγεί απολογητικά ότι δεν είναι τέτοια γυναίκα και πως οι φωτογραφίες προορίζονται για καθαρά επαγγελματική χρήση, εκείνοι περνούν στο επίπεδο του εκβιασμού και του εκφοβισμού μέσα από αμέτρητες απειλές του στυλ: «Ή θα μου στείλεις φωτογραφία μ’ αυτή την πόζα ή θα σε ξεφτιλίσω παντού». Μεταξύ αυτών των «ανδρών» και ένας Αγγελος ο οποίος της γράφει πως αν δεν συνευρεθεί μαζί του, θα έχει άσχημα ξεμπερδέματα.

Την αποκαλούν «παλιοπατσαβούρα», «βρωμοθήλυκο», «φτηνιάρα» και εκείνη, αντί να απευθυνθεί κατευθείαν στη Δίωξη Ηλεκτρονικού Εγκλήματος, προσπαθεί να αντιμετωπίσει μόνη της τον ωμό εκβιασμό παρανοϊκών εγκεφάλων. Αρχικά στέλνει απεγνωσμένα μηνύματα στον Δημήτρη προσπαθώντας να κατανοήσει το μέγεθος της προδοσίας του: «Γιατί ανέβασες αυτές τις φωτογραφίες; Δεν είπαμε ότι είναι για μας; Με έκανες ρεζίλι στα Γιαννιτσά». Καμία απάντηση, καμία αιτιολογία, καμία συγγνώμη.

Κάποια στιγμή, η Λίνα φτάνει σε ένα σημείο που δεν αντέχει να κουβαλά μόνη της αυτό το βάρος, που δεν μπορεί να βλέπει καθημερινά μόνη της αυτόν τον εφιάλτη και λέει τα πάντα στους γονείς της. Εκείνοι τη βοηθούν να το ξεπεράσει, της λένε πως ό,τι και αν γίνει μπορούν να το αντιμετωπίσουν ενωμένοι. Ο εφιάλτης υποχωρεί και ο ήλιος της παλιάς ανέφελης ζωής της μοιάζει να φωτίζει ξανά τις μέρες της.

Τα πρωινά ξεκινά να εργάζεται σε κάποιο ινστιτούτο αισθητικής προκειμένου να καλύπτει τα έξοδά της αλλά και να βοηθάει οικονομικά την οικογένειά της ενώ μοιράζει τα βράδια της ανάμεσα σε ατέλειωτες ώρες μελέτης και σε εξόδους με λίγους και καλούς φίλους. Η χαρά της δεν θα διαρκέσει πολύ. Στις αρχές του καλοκαιριού του 2016, σύμφωνα με πληροφορίες που προέρχονται από τη μαρτυρία μιας φίλης της, ένας άνδρας από την Καλαμαριά με το όνομα «Αλεξ» όχι μόνο θα σκοτεινιάσει τον ήλιο της Λίνας αλλά θα τον σβήσει ολοκληρωτικά...


Ο ωμός εκβιασμός

Ηγνωριμία της Λίνας με τον άνδρα από την Καλαμαριά της Θεσσαλονίκης δεν προμηνύει αρχικά κανέναν κίνδυνο. Βγαίνουν, διασκεδάζουν, περνάνε καλά χωρίς ωστόσο εκείνη να τον ερωτεύεται όσο εκείνος ενδεχομένως επιθυμεί. Ενα βράδυ, ο άνδρας αυτός φέρεται να βιντεοσκοπεί την ερωτική τους συνεύρεση και στη συνέχεια να την απειλεί πως «αν δεν βάλουν κι άλλους στο παιχνίδι» θα διαρρεύσει το επίμαχο βίντεο στα social media. Η κοπέλα τρελαίνεται, ενώ εκείνος, ατάραχος, συνεχίζει τις απειλές και τον στυγνό εκβιασμό. Γύρω στον Αύγουστο η Λίνα γνωρίζει ένα παιδί λίγα χρόνια μεγαλύτερό της, τον Αλέξανδρο, που σπουδάζει επίσης στη Θεσσαλονίκη. Τον ερωτεύεται τρελά. Το ίδιο και εκείνος.



Οι δυο τους διατυμπανίζουν παντού τον έρωτά τους και κάνουν όνειρα για ένα μεταπτυχιακό στην Ολλανδία. Η ευτυχία της Λίνας, ωστόσο, δεν είναι αποδεσμευμένη από τους εφιάλτες του πρόσφατου παρελθόντος της, οι οποίοι κάθε λίγο και λιγάκι της χτυπούν την πόρτα. Πίσω της στέκονται άνδρες που την απειλούν πως αν δεν ενδώσει σε ερωτικές περιπτύξεις της αρεσκείας τους, θα παραδώσουν στον έρωτα της ζωής της τα βίντεο που έχουν στην κατοχή τους. Η Λίνα προσπαθεί να γλιτώσει από το βάρος του στυγνού εκβιασμού, αλλά δεν τα καταφέρνει. Πονάει βαθιά, φοβάται απίστευτα και ο χωρισμός από τον Αλέξανδρο στις 28 Νοεμβρίου 2016 σπάει ακόμη και την τελευταία κλωστή της υπομονής της.

Το βράδυ της ίδιας ημέρας, γύρω στις 9, η Λίνα προσπαθεί να επικοινωνήσει με τη μητέρα της, η οποία βρίσκεται στη Γερμανία μαζί με τον σύζυγό της. Η κρίση την οδήγησε στην ξενιτιά, η ανεύρεση δουλειάς μακριά από την πατρίδα αποτελούσε για εκείνη μοναδική λύση. Η επικοινωνία δεν γίνεται ποτέ, καθώς η Λίνα δεν έχει μονάδες στο κινητό της και προσπαθεί να μιλήσει με τη μητέρα της μέσω κάποιας εφαρμογής στο κινητό, αλλά αυτό είναι αδύνατο καθώς το πανεπιστήμιο δεν διαθέτει Wi-Fi.

Το ρολόι δείχνει 9.15 μ.μ. όταν η 22χρονη φοιτήτρια λέει στη συγκάτοικό της στον 7ο όροφο της φοιτητικής εστίας ότι ανεβαίνει για λίγο μέχρι τον 9ο και επιστρέφει. Οταν φτάνει εκεί ανοίγει την πόρτα ενός δωματίου όπου κάθονται δύο κορίτσια, τα οποία στη συνέχεια είπαν ότι η Λίνα δεν ήταν καλά.

Οτι έκλαιγε, έτρεμε και αμφέβαλε για τη ζωή και τον εαυτό της. Σύμφωνα πάντα με τις μαρτυρίες των εν λόγω κοριτσιών, η Λίνα βγήκε στη συνέχεια στο μπαλκόνι για να καπνίσει ένα τσιγάρο και μέσα σε κλάσματα δευτερολέπτου έπεσε στο κενό. Παρά την πτώση από τόσο μεγάλο ύψος η Λίνα δεν χάνει αμέσως τη μάχη με τη ζωή, αλλά μισή ώρα αργότερα όταν μεταφέρεται στο νοσοκομείο «Παπαγεωργίου».

Τα ερωτήματα πολλά, τα στόματα κλειστά. Κάποιες φωνές υποστηρίζουν ότι ένα εκ των δύο κοριτσιών που βρίσκονταν στο δωμάτιο του ένατου ορόφου γνώριζε καλά τα πρόσωπα που απειλούσαν τη Λίνα και ότι θα πρέπει επιτέλους να μιλήσει για να αποδοθεί δικαιοσύνη. Κάποιες άλλες σημειώνουν ότι μία κατ’ αντιπαράσταση εξέταση θα διευκρίνιζε πολλά κενά που παρατηρούνται στις καταθέσεις των μαρτύρων και κάποιες τρίτες παρατηρούν πως αν η Λίνα ήθελε πράγματι να αυτοκτονήσει, δεν ήταν ανάγκη να ανεβεί στον 9ο όροφο και μπορούσε να προβεί στο απονενοημένο διάβημα και από το δωμάτιό της, που βρισκόταν στον 7ο όροφο της εστίας.

Αλήθεια; Ψέματα; Πραγματικότητα; Εικασίες; Κανείς για την ώρα δεν γνωρίζει την εικόνα και τα λόγια που προηγήθηκαν της βουτιάς στο κενό. Στην αρχή κάποιοι είπαν ότι η Λίνα αυτοκτόνησε λόγω ψυχολογικών προβλημάτων. Κάποιοι τους πίστεψαν, άλλοι όχι. Ανάμεσα στους άλλους και η μητέρα της Λίνας, η κυρία Σταυρούλα Κοεμτζή, η οποία από την πρώτη στιγμή φώναζε ότι κάποιο χέρι «έσπρωξε» την κόρη της στην αυτοκτονία...


Ολιγωρία, κενά και ελπίδα

Επί έναν ολόκληρο χρόνο η μητέρα της Λίνας δεν σταματά να φωνάζει ότι οι Αρχές πρέπει να βρουν τον υπεύθυνο για τον θάνατο του παιδιού της. Οι αδιάκοπες προσπάθειες της μάνας για την ανεύρεση της αλήθειας και η κατάθεση μιας φίλης της Λίνας για το επίμαχο ροζ βίντεο και τις απειλές που δεχόταν η τελευταία από συγκεκριμένα άτομα άνοιξαν πριν από λίγες μέρες ξανά τον φάκελο της αυτοκτονίας της.

Ο δικηγόρος της οικογένειας Αντώνης Ξυλουργίδης, ο οποίος ανέλαβε την υπόθεση μόλις πριν από τρεις μήνες, ύστερα από μια επίπονη και επίμονη έρευνα, συνέλεξε αρκετά στοιχεία ώστε ο προϊστάμενος της Εισαγγελίας Πρωτοδικών Θεσσαλονίκης να διατάξει επείγουσα προκαταρκτική εξέταση δίνοντας εντολή στην Ασφάλεια Θεσσαλονίκης να διερευνήσει αν στοιχειοθετούνται ποινικά αδικήματα, όπως εγκληματική οργάνωση, παράνομη βία και παραβάσεις για την προστασία ατόμου από την επεξεργασία δεδομένων προσωπικού χαρακτήρα. 

Αξίζει να σημειωθεί ότι η Εισαγγελία Θεσσαλονίκης είχε εξαρχής διαχωρίσει το τμήμα της δικογραφίας που αφορά στην ανάρτηση των γυμνών φωτογραφιών της Λίνας στο Διαδίκτυο και την είχε αποστείλει στην Εισαγγελία Γιαννιτσών.

Παρ’ όλα αυτά, η εν λόγω δικογραφία βρίσκεται ακόμη στο στάδιο της προκαταρκτικής εξέτασης και παρότι υπάρχει παραβίαση προσωπικών δεδομένων και παράνομη ανάρτηση προσωπικών φωτογραφιών, δεν έχουν απαγγελθεί ακόμη και σήμερα κατηγορίες, ούτε έχει μετατραπεί σε κατηγορούμενο ο βασικός μάρτυρας ο οποίος αποδεδειγμένα ανήρτησε 40 φωτογραφίες της Λίνας στο προσωπικό του ιστολόγιο χωρίς την έγκρισή της.

Οπως επισημαίνει στο «ΘΕΜΑ» ο κ. Ξυλουργίδης, «η κατεπείγουσα προκαταρκτική εξέταση που διετάχθη από τον προϊστάμενο της Εισαγγελίας Πρωτοδικών Θεσσαλονίκης, μετά τα νέα στοιχεία που καταθέσαμε υπόψη των Αρχών, αναδεικνύει την πολυπλοκότητα της υπόθεσης και παράλληλα τα αντανακλαστικά της Ελληνικής Δικαιοσύνης. Η νέα έρευνα θα αναδείξει τα κρίσιμα στοιχεία που κάποιοι επιτήδειοι απέκρυψαν έτσι ώστε να αποδοθεί η αυτοκτονία της Γαλήνης σε ψυχολογικά αιτία. Θα ακολουθήσουν καταιγιστικές εξελίξεις και έχουμε βάσιμες προσδοκίες ότι θα προσωποποιηθούν οι ευθύνες. Ωστόσο, το σημαίνον στην εν λόγω υπόθεση είναι ότι αβίαστα και ανενόχλητα, μεταξύ άλλων, δίνεται η δυνατότητα διαδικτυακού κανιβαλισμού για οποιαδήποτε αιτία που έχει συνέπεια ακόμα και την αυτοκτονία μιας νεαρής κοπέλας».


«Ο ένοχος θα εντοπιστεί»

Οαγώνας της μητέρας της Λίνας δεν σταματά, ωστόσο, στις πύλες της Ελληνικής Δικαιοσύνης. Η τραγική μάνα απευθύνθηκε και στον γκουρού της εξιχνίασης ηλεκτρονικών εγκλημάτων και επί 23 συναπτά έτη επικεφαλής της Δίωξης Ηλεκτρονικού Εγκλήματος Μανώλη Σφακιανάκη, ο οποίος από την πρώτη στιγμή δέχθηκε να τη βοηθήσει αφιλοκερδώς.

Ο κ. Σφακιανάκης, ο οποίος σήμερα λόγω των γνώσεων και των σπουδών του ασχολείται ιδιωτικά, μεταξύ άλλων, και με υποθέσεις ηλεκτρονικών εγκλημάτων, ενώ είναι και δικαστικός πραγματογνώμονας της Εισαγγελίας Αθηνών, δηλώνει στο «ΘΕΜΑ» ότι στην υπόθεση της Λίνας υπήρξαν αρκετές παραλείψεις και κενά ίσως λόγω άγνοιας χειρισμού τέτοιων περιπτώσεων, με βασικότερο τη μη εκμετάλλευση του χρόνου από τη στιγμή της αυτοκτονίας, καθώς όλες οι κινήσεις μας στο Διαδίκτυο και στην τηλεφωνία διαγράφονται σε έναν χρόνο από τη στιγμή της τέλεσης των κακόβουλων προς έρευνα πράξεων. «Με την υπόθεση αυτή ασχολούμαι τους τελευταίους τέσσερις μήνες αφιλοκερδώς και, δυστυχώς, έχω διαπιστώσει παραλείψεις και κενά.

Η αυτοκτονία αυτή πρέπει να διερευνηθεί ακόμα και τώρα διότι ποτέ δεν είναι αργά. Κατά την εκτίμησή μου, το κορίτσι αυτό βούτηξε στο κενό μετά από κάτι που το ταρακούνησε πολύ άσχημα. Στην υπόθεση αυτή υπάρχει ένα κακό κι ένα καλό. Το κακό είναι ότι τα ηλεκτρονικά ίχνη διαγράφονται από τις εταιρείες παροχής υπηρεσιών Ιντερνετ κάθε χρόνο. Αυτά τα ίχνη, λόγω διαγραφής τους, δεν μπορούν πλέον να βοηθήσουν στη διαδικτυακή έρευνά μας, καθώς, όπως πρέπει να γνωρίζετε, η κάθε μας κίνηση στο Διαδίκτυο καταγράφεται μέσω ηλεκτρονικών ιχνών, άρα στη δεδομένη περίπτωση οι κινήσεις που έγιναν το επίμαχο χρονικό διάστημα δεν μπορούν πλέον να ταυτοποιηθούν με πρόσωπα λόγω της διαγραφής αυτών.

Το καλό ωστόσο είναι ότι το Facebook κρατάει τα πάντα στα αρχεία του -συνομιλίες, βίντεο και φωτογραφίες- ακόμη και εκείνα που ο χρήστης έχει διαγράψει. Κατά συνέπεια, δεν μπορεί να γλιτώσει κανείς. Οπως λέω πάντα, στο Διαδίκτυο δεν χωράει μπλάνκο γιατί όλα καταγράφονται. Το Facebook, κατόπιν δικαστικού βουλεύματος, θα δώσει όλα τα στοιχεία που έχει τόσο για την κοπέλα όσο και για τους ύποπτους και δεν θα αργήσει η ώρα που θα οδηγηθούμε σε αυτούς. Το βίντεο θα ανακτηθεί και ο ένοχος θα εντοπιστεί», αναφέρει.

Για τον κ. Σφακιανάκη, το cyber bullying (διαδικτυακός εκφοβισμός) είναι ένα μεγάλο και πολύ θλιβερό κομμάτι της παγκόσμιας πραγματικότητας. Σε όλα τα μέρη του κόσμου έχουμε δεκάδες αυτοκτονίες, πολλές φορές μικρών παιδιών, οι οποίες έγιναν μετά την απειλή για την ανάρτηση κάποιου βίντεο σεξουαλικού περιεχομένου στα social media: «Η υπόθεση Λίνας είναι copy paste δεκάδων άλλων υποθέσεων που έχουν απασχολήσει τα διεθνή αλλά και τα ελληνικά ΜΜΕ. Αν επιβεβαιωθεί, θα είναι η πρώτη αυτοκτονία στην Ελλάδα που οφείλεται σε διαδικτυακό εκφοβισμό.

Στα 23 χρόνια που ήμουν επικεφαλής της Δίωξης Ηλεκτρονικού Εγκλήματος έχω έρθει αντιμέτωπος με δεκάδες υποθέσεις διαδικτυακού εκβιασμού αλλά και εκφοβισμού, πολλές από τις οποίες αφορούσαν, δυστυχώς, ανήλικα παιδιά. Οι ηλικίες των θυμάτων ξεκινούν από 12 και στην πλειονότητα πρόκειται για κορίτσια», λέει ο κ. Σφακιανάκης και συνεχίζει: «Δεν θα ξεχάσω ποτέ την υπόθεση μιας κοπέλας η οποία μία μέρα προτού παραδώσει την πτυχιακή διατριβή της απειλήθηκε από τον φίλο της πως αν δεν πήγαινε μαζί του για ομαδικό σεξ θα παρέδιδε στους καθηγητές της βίντεο με τις ερωτικές τους περιπτύξεις, τα οποία είχε τραβήξει χωρίς εκείνη να το γνωρίζει.

Η κοπέλα δεν πήγε και την επόμενη μέρα ο “άνθρωπος” αυτός έστειλε στη Σύγκλητο όλα τα βίντεο που είχε τραβήξει εν αγνοία της. Το κορίτσι έπαθε κατάθλιψη και ακόμη και σήμερα είναι σε άθλια ψυχολογική κατάσταση.

Μια άλλη πολύ σημαντική υπόθεση διαδικτυακού εκβιασμού και παράνομης βίας δικάστηκε και τελεσιδίκησε πριν από λίγες ημέρες χάρη στο θάρρος μιας κοπέλας που με είχε επισκεφθεί στο γραφείο μου. Ενας γνωστός μπάρμαν στο μεγαλύτερο μπαρ των Αθηνών σχεδόν κάθε βράδυ έκανε σεξ και με διαφορετική κοπέλα καταφέρνοντας να γυρίσει 90 ερασιτεχνικές ταινίες σεξουαλικού περιεχομένου, χωρίς οι κοπέλες να γνωρίζουν ότι πρωταγωνιστούν σε αυτές.

Ο τύπος οδηγούσε τα κορίτσια σε ένα δωμάτιο γεμάτο επαγγελματικές κρυφές κάμερες. Πρόκειται για ένα από τα μεγαλύτερα σεξουαλικά εγκλήματα που έχω ποτέ διαχειριστεί. Μετά από αγώνα καταφέραμε και τον εντοπίσαμε και μόλις προχθές καταδικάστηκε σε φυλάκιση 5 ετών με αναστολή και πρόστιμο 200.000 ευρώ. Κατά την άποψή μου, η ποινή αυτή είναι εντελώς δυσανάλογη με τη διαπόμπευση 90 κοριτσιών, τα οποία σήμερα πρωταγωνιστούν σε ταινίες πόρνο ερασιτεχνικού περιεχομένου.

Αν είμαστε ενήλικες και δεχθούμε τέτοιου είδους απειλές, δεν πρέπει να φοβηθούμε ούτε να υποταχθούμε αλλά να απευθυνθούμε άμεσα σε κάποιον ειδικό. Οσο για τους γονείς, η συμβουλή μου είναι να ελέγχετε πού μπαίνουν τα παιδιά σας και να συζητάτε μαζί τους κάθε τους ανησυχία πριν να είναι πολύ αργά», καταλήγει. «Κανένας φόβος, καμία ντροπή, καμία ενοχή και άμεση καταγγελία στις αρμόδιες αρχές και στο 11188 αποτελούν τα μοναδικά και ταυτόχρονα πολύ ισχυρά όπλα απέναντι στους διαδικτυακούς εκβιαστές οι οποίοι ποτέ δεν γλιτώνουν. Αν η Λίνα το γνώριζε αυτό, είναι βέβαιο ότι δεν θα “έφευγε” τόσο άδικα και τόσο νωρίς. Θα ήταν πολύ δυνατή για να πιστέψει στα ίδια της τα λόγια, εκείνα που κάποτε τής υπαγόρευαν πως "μόνο όσοι φεύγουν ψηλά δε γυρίζουν. Ολα τ’ άλλα διορθώνονται"».

Ο δικηγόρος Αντώνης Ξυλουργίδης


Ο Μανώλης Σφακιανάκης

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου