Απο αναβολή σε αναβολή η συνεδρίαση του Εκτελεστικού Συμβουλίου του Διεθνούς Νομισματικού Ταμείου, στην οποία θα αποφασιστεί η εκταμίευση των 3,6 δισ. προς την Ελλάδα.
Δημοσιονομικό κενό 2 δισ. ευρώ για το 2015 και άνω των 3 δισ. ευρώ για το 2016 “βλέπει” το ΔΝΤ στην έκθεση αξιολόγησης του ελληνικού προγράμματος ενώ την ίδια ώρα η συνεδρίαση του Εκτελεστικού Συμβουλίου του Ταμείου στην οποία θα αποφασιστεί η εκταμίευση των δύο δόσεων συνολικού ύψους 3,6 δισ. ευρώ προς την Ελλάδα, συνεχώς αναβάλλεται...Σύμφωνα με το “Βήμα” οι εκτιμήσεις του ΔΝΤ είναι ανάλογες με αυτές που περιλαμβάνονται στην έκθεση αξιολόγησης της Ευρωπαϊκής Επιτροπής, ωστόσο απέχουν από αυτές της ελληνικής κυβέρνησης (κενό 911 εκατ. ευρώ για το 2015 και 1,93 δισ. ευρώ για το 2016).
Στην έκθεση πάντως δεν συμπεριλαμβάνεται καμία αναφορά σε δημοσιονομικό κενό για το 2014 ενώ σύμφωνα με πληροφορίες της εφημερίδας, παρότι διαπιστώνει κενό 2 δισ. ευρώ για το 2015, δεν ζητά μέτρα για την επόμενη χρονιά καθώς περιμένει να επανεκτιμήσει τους αριθμούς στην Αθήνα τον Σεπτέμβριο κατά την κατάρτιση του Προϋπολογισμού του 2015.
Σύμφωνα με το δημοσίευμα, το κείμενο της αξιολόγησης της Ελλάδας (που θα υπογράφει ο Τόμσεν) θα αποτελέσει τη βάση της συζήτησης για την έγκριση της εκταμίευσης των 3,6 δισ. ευρώ και είθισται να δίδεται στη δημοσιότητα μία εβδομάδα ως δέκα ημέρες μετά τη συνεδρίαση του Συμβουλίου. Με δεδομένο όμως ότι η Συνεδρίαση αναβάλλεται συνεχώς “εκκρεμοτήτων στην Αθήνα” η έκθεση θα δημοσιευθεί κατά πάσα πιθανότητα μετά τις ευρωεκλογές. Ο υπουργός Οικονομικών Γιάννης Στουρνάρας δεν δείχνει να βιάζεται, καθώς τα ταμειακά διαθέσιμα επαρκούν.
Σύμφωνα με τους κανονισμούς του ΔΝΤ το κείμενο πρέπει να αποστέλλεται στο Συμβούλιο δύο εβδομάδες πριν από τη συνεδρίαση
Η αρχική ημερομηνία συνεδρίασης ήταν η 16η Μαΐου, σύμφωνα με το
δημοσίευμα, όμως το υπουργείο Οικονομικών και το ΔΝΤ δεν κατέληξαν σε
τελική συμφωνία για κάποιες λεπτομέρειες-προαπαιτούμενα του κειμένου,και
έτσι η αποστολή του τελικού υπογεγραμμένου εγγράφου στην Ουάσιγκτον δεν
έγινε εγκαίρως. Πληροφορίες από την Ουάσιγκτον αλλά και το υπουργείο Οικονομικών αναφέρουν ότι ως το μεσημέρι της Παρασκευής (9 Μαΐου) το τελικό κείμενο δεν είχε αποσταλεί. Ετσι, η πιο πιθανή ημερομηνία συνεδρίασης, αν χαθεί και η 23η Μαΐου, είναι πλέον η Παρασκευή 30 Μαΐου.
Δεν υπάρχουν σχόλια:
Δημοσίευση σχολίου