Σάββατο, 11 Ιουλίου 2015

«Βόμβα» Σόιμπλε: Προτείνει πενταετές Grexit και ανθρωπιστική βοήθεια!Σύμφωνα με την γερμανική FAS η ελληνική πρόταση δεν αρκεί για τρίτο πακέτοΤο γερμανικό ΥΠΟΙΚ αρνήθηκε να σχολιάσει το δημοσίευμα, αλλά εκπρόσωπος της γερμανικής κυβέρνησης από το SPD  και διέψευσε ότι το σχέδιο του Βερολίνου είναι η πρόταση που δημοσιεύθηκε στην εφημερίδα - Αθήνα: Ποτέ δεν τέθηκε θέμα Grexit στο Eurogroup

Πενταετές Grexit και αποστολή ανθρωπιστικής βοήθειας προς την Ελλάδα σχεδιάζει για την χώρα μας ο Γερμανός υπουργός Οικονομικών, Βόλφγκανγκ Σόιμπλε, σύμφωνα με νέο δημοσίευμα-βόμβα της γερμανικής εφημερίδας Frankfurter Allgemeine Sonntag (FAS).Την ώρα που είναι σε εξέλιξη το κρίσιμο Eurogroup για την Ελλάδα, η FAS μεταδίδει ότι σε εσωτερικό έγγραφο του γερμανικού υπουργείου Οικονομικών προτείνεται να υπάρξει ένας περιορισμένος χρόνος όπου η Ελλάδα θα εγκαταλείψει το ευρώ και πως αυτός ο «περιορισμένος» χρόνος είναι για τον Γερμανό ΥΠΟΙΚ τα... πέντε χρόνια.

Σύμφωνα με το δημοσίευμα, ο Σόιμπλε απορρίπτει την ελληνική πρόταση και δηλώνει πως είτε η Ελλάδα θα βελτιωθεί ριζικά, είτε θα βγει από την Ευρωζώνη για τουλάχιστον πέντε χρόνια. Παράλληλα, όπως αναφέρει η γερμανική εφημερίδα ο κ. Σόιμπλε εκτιμά πως από την ελληνική πρόταση λείπουν σημαντικές μεταρρυθμίσεις, επομένως δεν είναι αρκετό για ένα τρίτο πακέτο.

Στο πέντε αυτά χρόνια του Grexit, ο υπουργός Οικονομικών της Γερμανίας τονίζει πως η Ευρωζώνη θα στηρίξει την χώρα μας με ανθρωπιστική βοήθεια. Μάλιστα, η FAS υποστηρίζει ότι τα αιτήματα του Γερμανού ΥΠΟΙΚ αποτελούν προτάσεις οι οποίες έχουν καταγραφεί σε εσωτερικό έγγραφο του γερμανικού υπουργείου Οικονομικών.

Όπως αναφέρεται στο επίμαχο έγγραφο, οι δεσμεύσεις της ελληνικής κυβέρνησης δεν αρκούν. Ο ένας τρόπος να γίνει αποδεκτή το ελληνικό σχέδιο είναι να βελτιωθούν οι ελληνικές προτάσεις και να δοθεί ευρεία στήριξη από την Βουλή των Ελλήνων και ο δεύτερος τρόπος -σύμφωνα με το δημοσίευμα της FAS- είναι να μεταφερθούν περιουσιακά στοιχεία της Ελλάδας ύψους 50 δισ. ευρώ για την αποπληρωμή του ελληνικού χρέους.

Το υπουργείο Οικονομικών της Γερμανίας εκτίμησε αρνητικά την πρόταση της Ελλάδας, αναφέρει το δημοσίευμα, γράφοντας: «Από αυτές τις προτάσεις λείπουν σημαντικές μεταρρυθμίσεις ώστε να εκσυγχρονιστεί η χώρα και να προχωρήσει σε μακροπρόθεσμη οικονομική ανάπτυξη και βιώσιμη πρόοδος».

«Φεύγει από την νομισματική ένωση για τουλάχιστον πέντε χρόνια και αναδιαρθρώνει το χρέος. Ωστόσο, παραμένει μέλος της ΕΕ και λαμβάνει επιπλέον ανθρωπιστική και τεχνική βοήθεια», συμπληρώνει το δημοσίευμα.

Αρνήθηκε να σχολιάσει το γερμανικό ΥΠΟΙΚ - Διαψεύδει εκπρόσωπος του SPD

Ωστόσο, το πρακτορείο Reuters μετέδωσε ότι αξιωματούχος από το υπουργείο Οικονομικών της Γερμανίας αρνήθηκε να σχολιάσει το δημοσίευμα, ενώ εκπρόσωπος της γερμανικής κυβέρνησης από το SPD (Σοσιαλδημοκράτες), μιλώντας στο protothema.gr διέψευσε ότι το σχέδιο του Βερολίνου για την Ελλάδα είναι η πρόταση για πενταετές Grexit που δημοσιεύθηκε στη FAS.

Σκληρές δηλώσεις Σόιμπλε πριν το Eurogroup

Πάντως, οι αρνητικές διαθέσεις του κ. Σόιμπλε απέναντι στην Ελλάδα φάνηκαν καθαρά από τις δηλώσεις που ο Γερμανός ΥΠΟΙΚ έκανε προσερχόμενος στο νέο, κρίσιμο Eurogroup για την χώρα μας στις Βρυξέλλες αφού έκανε λόγο για «εξαιρετικά δύσκολες διαπραγματεύσεις», για «καταστροφή της Ελλάδας κατά τους τελευταίους μήνες με ταχύτατους ρυθμούς» και για «έλλειψη εμπιστοσύνης προς την ελληνική κυβέρνηση», όσον αφορά στο  κατά πόσο θα εφαρμόσει τις μεταρρυθμίσεις που υπόσχεται».Βαρουφάκης: Ο Σόιμπλε έχει «μετρημένο» πλάνο για Grexit

Στο σημείο αυτό και με αφορμή το δημοσίευμα για τις προτάσεις Σόιμπλε, αξίζει να αναφερθεί ότι μόλις την περασμένη Πέμπτη σε δηλώσεις του σε δημοσιογράφους στη Βουλή ο πρώην υπουργός Οικονομικών Γιάνης Βαρουφάκης είχε πει ότι ο Γερμανός ΥΠΟΙΚ έχει ήδη έτοιμο ένα «μετρημένο» σχέδιο για Grexit.

Σύμφωνα με τον κ. Βαρουφάκη, ο Γερμανός υπουργός Οικονομικών Βόλφγκανγκ Σόιμπλε έχει «μετρημένο» πλάνο για την έξοδο της Ελλάδας από το ευρώ και «αυτή η στιγμή είναι η καλύτερη για να το πετύχει».

Μάλιστα, ερωτηθείς σχετικά με το αν οι Γερμανοί έχουν υπολογίσει το κόστος ενός Grexit ο κ. Βαρουφάκης είπε πως ο κ. Σόιμπλε θεωρεί πως οι απώλειες είναι ελεγχόμενες.

Σύμφωνα με τον πρώην υπουργό, ο κ. Σόιμπλε είναι ο μόνος υπουργός της Ευρωζώνης με συντεταγμένη σκέψη και συγκεκριμένο πλάνο, ενώ ελέγχει απόλυτα την πλειοψηφία του Eurogroup, εκτός από τον υπουργό Οικονομικών της Γαλλίας.

«Η Γερμανία θέλει να "σπάσει" την Ελλάδα»

Ανάλογες αναφορές έκανε, όμως, ο κ. Βαρουφάκης και σε άρθρο του που δημοσιεύτηκε την Παρασκευή στη βρετανική εφημερίδα Guardian. Μάλιστα, λίγη ώρα αφότου κυκλοφόρησε στο Διαδίκτυο το δημοσίευμα της FAS περί Grexit, ο πρώην ΥΠΟΙΚ της Ελλάδας παρέπεμψε τους διαδικτυακούς του φίλους να διαβάσουν τα όσα έγραψε στον Guardian, με μια ανάρτηση που έκανε στο Twitter.

Το tweet του Γιάνη Βαρουφάκη


«Πεποίθησή μου είναι ότι ο Γερμανός υπουργός Οικονομικών επιθυμεί να εκδιωχθεί η Ελλάδα από τη νομισματική ένωση για να εκφοβίσει τους Γάλλους. Ο Σόιμπλε είναι πεπεισμένος ότι με βάση την τρέχουσα κατάσταση των πραγμάτων χρειάζεται ένα Grexit για να ξεκαθαρίσουν τα πράγματα, με τον ένα ή τον άλλο τρόπο», αναφέρει μεταξύ άλλον στο άρθρο του και προσθέτει: «Ξαφνικά, το μη βιώσιμο ελληνικό χρέος χωρίς το οποίο ο κίνδυνος ενός Grexit θα εξασθενούσε απέκτησε νέα χρησιμότητα για τον Σόιμπλε. Όταν το ελληνικό κράτος έγινε αφερέγγυο, επιλέχθηκε η τοξική επιλογή: η χορήγηση νέων δανείων σε μια χρεοκοπημένη οντότητα, παριστάνοντας ότι με αυτό τον τρόπο θα παραμείνει αξιόχρεη».

Sunday Times: Προετοιμασία για Grexit η Σύνοδος της ΕΕ την Κυριακή

Κι όλα αυτά ενώ ο ανταποκριτής των Sunday Times στις Βρυξέλλες μεταδίδει μέσω Twitter ότι αν αύριο πραγματοποιηθεί τελικά η Σύνοδος Κορυφής των 28 ηγετών της ΕΕ, αυτό σημαίνει ότι θα ξεκινήσει  η προετοιμασία για έξοδο της Ελλάδας μας από το ευρώ.

To tweet του δημοσιογράφου Μπόζαν Παντσέβσκι

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου