Σάββατο, 28 Νοεμβρίου 2015

Θερμό επεισόδιο Κουμουτσάκου-ΓεροβασίληΛίγο μετά την έναρξη του Συμβουλίου Πολιτικών Αρχηγών


Την ώρα που ο Αλ.Τσίπρας ενημέρωνε τους αρχηγούς κεκλεισμένων των θυρών, η κυβερνητική εκπρόσωπος έλεγε στους δημοσιογράφους τι προτείνει ο πρωθυπουργός για το ασφαλιστικό! - Ο βουλευτής της ΝΔ την εγκάλεσε ότι με την παράλληλη ενημέρωση υπονομεύει την διαδικασία

Περίπου τρία λεπτά αφού έκλεισαν οι πόρτες της αίθουσας όπου βρίσκονται ο Προκόπης Παυλόπουλος, ο Αλέξης Τσίπρας, ο Πάνος Καμμένος, ο Γιάννης Πλακιωτάκης,η Φώφη Γεννηματά, ο Σταύρος Θεοδωράκης και ο Βασίλης Λεβέντης για να ξεκινήσει το Συμβούλιο των Πολιτικών Αρχηγών, η κυβερνητική εκπρόσωπος που συνόδευε τον Αλέξη Τσίπρα στο Προεδρικό Μέγαρο ξεκίνησε να ενημερώνει τους δημοσιογράφους για όσα θα πει ο πρωθυπουργός στους συνομιλητές του για το ασφαλιστικό.Με προφανή σκοπό να δημιουργήσει κλίμα υπέρ της κυβερνητικής πρωτοβουλίας, η κυρία Γεροβασίλη υπογράμμιζε ότι η 15η Δεκεμβρίου δεν αποτελεί δεσμευτική ημερομηνία και το απώτατο όριο για την ψήφιση του νέου ασφαλιστικού. Η κυβερνητική εκπρόσωπος έλεγε στους δημοσιογράφους ότι ο κ.Τσίπρας θα προτείνει στους άλλους πολιτικούς αρχηγούς να συσταθεί μια διακομματική επιτροπή η οποία θα αναλάβει να διαμορφώσει ένα κείμενο προτάσεων για την αναμόρφωση του ασφαλιστικού συστήματος ανεξάρτητα από τις απόψεις των δανειστών. «Δεν υπάρχει χρονοδιάγραμμα αλλά δεν μπορεί να κρατήσει και τρεις μήνες» έλεγε η Όλγα Γεροβασίλη στους δημοσιογράφους για τη διάρκεια της διαδικασίας κατάρτισης των προτάσεων για το ασφαλιστικό.

Αποτελεί αν μη τι άλλο ένα θεσμικό παράδοξο η κυβερνητική εκπρόσωπος να μεταφέρει στους δημοσιογράφους μέσα στο Προεδρικό Μέγαρο τι προτείνει στους πολιτικούς αρχηγούς ο πρωθυπουργός στην διαδικασία του Συμβουλίου που βρίσκεται σε εξέλιξη εκ του παραλλήλου σε διπλανή αίθουσα.

Μόλις η κυρία Γεροβασίλη ολοκλήρωσε την τοποθέτησή της, παρενέβη ο βουλευτής της ΝΔ Γιώργος Κουμουτσάκος που συνοδεύει στο Συμβούλιο των Αρχηγών τον μεταβατικό πρόεδρο της ΝΔ Γιάννη Πλακιωτάκη επισημαίνοντας ότι «αν σέβεσαι τη διαδικασία της σύσκεψης των Αρχηγών υπό τον Πρόεδρο της Δημοκρατίας δεν κάνεις παράλληλη ενημέρωση».

«Πριν από λίγα λεπτά ξεκίνησε η κεκλεισμένων των θυρών ενημέρωση. Αυτό που κάνετε είναι θεσμικό ατόπημα και υπονομεύει την διαδικασία. Εμείς ήρθαμε εδώ για να ακούσουμε» είπε ο κ. Κουμουτσάκος απευθυνόμενος στην κυρία Γεροβασίλη.

Με την εμπειρία του ως διπλωμάτης για το πώς αντιμετωπίζονται οι πολιτικές πρωτοβουλίες και οι συνομιλίες μεταξύ ανώτατων πολιτικών παραγόντων την ώρα που αυτές διεξάγονται, ο κ. Κουμουτσάκος επέκρινε την κυρία Γεροβασίλη ότι θέλει να δημιουργήσει κλίμα υπονομευτικό και ότι δεν σέβεται την εν εξελίξει διαδικασία την οποία τιμούν με την παρουσία τους οι πολιτικοί αρχηγοί για να ακούσουν τις προτάσεις της κυβέρνησης.  

Κι ενώ η κυβερνητική εκπρόσωπος δεν μπορούσε να βρει επιχειρήματα για να απαντήσει στην κριτική ότι με την παράλληλη ενημέρωση τορπιλίζει την διαδικασία, παρενέβη ο Τέρενς Κουίκ παίρνοντας το μέρος της Όλγας Γεροβασίλη. «Τι είναι αυτά που λέτε; Εμποδίζετε την ενημέρωση των δημοσιογράφων;» τόνισε ο κ. Κουίκ απευθυνόμενος στον κ. Κουμουτσάκο.

«Δεν εμποδίζω κανέναν. Πρόκειται για θεσμικό ατόπημαπου υπονομεύει την σύσκεψη των αρχηγών» επέμεινε ο Γιώργος Κουμουτσάκος.

«Είναι τραγικό αυτό από ένα διπλωμάτη» συνέχισε ο κ. Κουίκ. Τότε πήρε την σκυτάλη η κυρία Γεροβασίλη υποστηρίζοντας: δεν κάνω προσπάθεια χαλιναγώγησης του κλίματος...

«Δηλώσεις στους δημοσιογράφους γίνονται μετά το τέλος του Συμβουλίου» σημείωσε ο κ. Κουμουτσάκος και πρόσθεσε: «Εμείς εδώ ερχόμαστε για να ακούσουμε».

Γύρω στις 16:00 το απόγευμα και ενώ η σύσκεψη βρισκόταν σε εξέλιξη, ο κύριος Κουμουτσάκος επανέλαβε τη θέση του και μέσω Twitter, όπου έγραψε: «Η Νέα Δημοκρατία σέβεται τη θεσμική τάξη. Δεν δίνει και δεν "παίζει" με διαρροές».

Το tweet του Γιώργος Κουμουτσάκου δημοσιεύθηκε στις 16:03Ο διάλογος Τσίπρα-Πλακιωτάκη-Καμμένου
Πριν ξεκινήσει και επίσημα το συμβούλιο των πολιτικών αρχηγών ο Αλέξης Τσίπρας είχε έναν σύντομο διάλογο με τον Γιάννη Πλακιωτάκη στον οποίο συμμετείχε και ο Πάνος Καμμένος.

Ο Αλέξης Τσίπρας απευθυνόμενος στον μεταβατικό πρόεδρο της ΝΔ τον ρώτησε σε ποια κυβέρνηση ήταν υφυπουργός με τον κ. Πλακιωτάκη να του θυμίζει ότι διετέλεσε υφυπουργός επί θητείας Ευάγγελου Μεϊμαράκη στο Πεντάγωνο.

Στο σημείο εκείνο παρενέβη ο υπουργός Άμυνας ο οποίος είπε για τον κ. Πλακιωτάκη ότι «έχει τις περισσότερες ώρες πτήσεις σε F-16 από κάθε άλλον υφυπουργό».

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου