Πέμπτη 19 Μαΐου 2016

Ελάφρυνση χρέους: Την κολοκυθιά παίζουν ΔΝΤ και Βερολίνο – «Κλωτσάει» ο Σόιμπλε

 

 

«ΣΠΕΚΟΥΛΑ» ΜΕ ΤΟ ΧΡΕΟΣ ΠΑΝΩ ΣΕ ΕΝΑ ΛΑΟ ΠΟΥ ΣΗΚΩΝΕΙ ΑΒΑΣΤΑΧΤΟ ΒΑΡΟΣ ΧΩΡΙΣ ΝΑ ΒΛΕΠΕΙ ΦΩΣ ΣΤΗΝ ΑΚΡΗ ΤΟΥ ΤΟΥΝΕΛ

Στη μέση μιας μάχης εντυπώσεων και ισχύος βρίσκεται η Ελλάδα, καθώς η Γερμανία και το Διεθνές Νομισματικό Ταμείο – αφού πρώτα μας «φόρτωσαν» με νέα μέτρα – τώρα παίζουν το παιχνίδι της γάτας με το ποντίκι για το χρέος.

Είτε πρόκειται για μια σκιαμαχία προκειμένου να μην ανοίξει επί της ουσίας η συζήτηση, είτε για μια πραγματική μάχη, το ζήτημα είναι ότι παρά τα επαχθή μέτρα που υιοθετήθηκαν από την ελληνική κυβέρνηση και θα τα πληρώσουν οι πολίτες, φως δεν φαίνεται.
AdTech Ad
Η δυστοκία που παρατηρείται, πιθανόν θα υποχρεώσει την Άνγκελα Μέρκελ να παρέμβει στην κατάσταση και αυτό όχι για λόγους διπλωματίας, αλλά γιατί σε διαφορετική περίπτωση θεωρείται αμφίβολη η συμμετοχή του ΔΝΤ στο ελληνικό πρόγραμμα διάσωσης. Αν δεν συμμετάσχει το ΔΝΤ, τότε το μνημόνιο θα πρέπει να χρηματοδοτηθεί αποκλειστικά από την Ευρώπη, κάτι που δεν το επιθυμεί η Γερμανία.
«Όχι με μένα» δηλώνει ο Σόιμπλε
Η πρόταση του Διεθνούς Νομισματικού Ταμείου για «πάγωμα» των επιτοκίων προσκρούει κυρίως στο...τείχος του Βερολίνου, δηλαδή στον Βόλφγκανγκ Σόιμπλε! 

Ο υπουργός Οικονομικών της Γερμανίας  φέρεται να έχει δηλώσει ότι δεν αποδέχεται πάγωμα των επιτοκίων για την Ελλάδα και ότι «με αυτόν δεν πρόκειται να υπάρξει μία τέτοια εξέλιξη».
Ο Σόιμπλε έχει τονίσει επανειλημμένα ότι δεν πρόκειται να ζητήσει από το γερμανικό κοινοβούλιο μία αλλαγή του προγράμματος που με τόσο κόπο είχε συμφωνηθεί το περασμένο καλοκαίρι. "Ο γερμανός υπουργός Οικονομικών είναι απλώς διατεθειμένος να προβεί σε μικρότερες αλλαγές στα πλαίσια του προγράμματος που έχει ήδη συμφωνηθεί" αναφέρει η εφημερίδα του Μονάχου.

Ανεξάρτητα πάντως από την αντιπαράθεση για το χρέος "οι υπουργοί Οικονομικών (της ευρωζώνης) θέλουν να δώσουν το πράσινο φως για την επόμενη δόση προς την Αθήνα στην προσεχή συνάντησή τους στις 24 Μαΐου".
Προϋπόθεση για αυτό παραμένει πάντως η ολοκλήρωση της αξιολόγησης, η ίδρυση ενός νέου ταμείου αποκρατικοποιήσεων υπό τον έλεγχο των πιστωτών, καθώς και η θέσπιση του "αυτόματου κόφτη δαπανών" που αφορά μισθούς, συντάξεις και λοιπές δαπάνες στον δημόσιο τομέα, επισημαίνει η Suddeutsche Zeitung.
Σημειώνει μάλιστα, ότι το ελληνικό κοινοβούλιο θα πρέπει να εγκρίνει τα σχετικά νομοσχέδια πριν εκταμιευθεί η επόμενη δόση.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου